Uklanjanje baza iz srpskih enklava

Izvor: Politika, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje baza iz srpskih enklava

Situacija na severu je stabilna, a vojnici Kfora garantuju bezbednost i svim ljudima, tvrdi Erik Arno

Kosovska Mitrovica – Iako će naredni meseci biti "veoma teški", ne očekujemo probleme. Situacija na Kosmetu je stabilna, a vojnici Kfora, kojih na teritoriji Pokrajine ima više od 17.000, garantuju bezbednost i sigurnost svim ljudima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Ovo se, između ostalog, čulo na jučerašnjoj ceremoniji primopredaje dužnosti u jedinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vojnom kampu, bazi "Noting hil" u Popovačkom polju, nadomak Leposavića, u kojem nakon povratka u leto 2006. godine ima nešto više od 300 vojnika. Obraćajući se nakratko novinarima, general Erik Arno, komandant multinacionalnih taktičkih snaga "Sever", kazao je da će ovom bazom u narednih godinu dana komandovati starešine iz francuskog sastava Kfora, a komandujući će se umesto na dva meseca ubuduće smenjivati na četiri.

Do sada su vojnom bazom komandovale starešine iz redova nemačkog Kfora, američkog, a sadašnjeg italijanskog Luku Galinija zameniće potpukovnik Pol Savaž.

– Kfor ostaje ovde zbog svih vas na severu, ali i zbog ljudi na celoj teritoriji Kosmeta. Očekujem, kao i do sada, dobru saradnju s lokalnim vlastima, ali i stanovništvom – kazao je general Arno naglašavajući da danonoćno 150 patrola krstari i nadgleda teritoriju Pokrajine.

General Arno, začuđen našim pitanjem zašto se izmeštaju i uklanjaju baze u dubini Kosmeta iz srpskih enklava koje su u potpunom okruženju Albanaca a ostavlja, po našim informacijama, i pojačava baza na severu kada se zna da je bezbednosna situacija nešto malo bolja u odnosu na delove južno od Ibra, general je odsečno odgovorio da je "bezbednosna situacija tamo dobra".

Inače, na naše pitanje da li će se ponoviti situacija od 17. marta 2004. godine, kada se dogodilo etničko čišćenje na očigled "najjače vojne sile u istoriji", francuski general nije hteo da odgovori i vidno ljutit napustio je novinare koji su prvi put, mora se priznati, bili zatečeni ponašanjem jednog generala.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 27.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.