Uklanja se divlja deponija u Straži

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanja se divlja deponija u Straži

Divlje deponije su jedan od najvećih zagađivača životne sredine – zagađuju vazduh, zemljište, podzemne vode, vodene tokove, u velikoj meri ugrožavaju i životinjski svet. Za njihovo stvaranje zaslužni su meštani, zbog čega Grad Vršac razmišlja i o uvođenju sankcija za nepravilno i nelegalno odlaganje otpada.

Deponija u Straži uređuje se i uklanja po treći put u poslednjih pet godina.

Divlja deponija u selu Straža, najveća je na teritoriji Grada Vršca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Iako je uređivana i čišćena i 2014. ali i u prošlogodišnjoj akciji, kada je uređeno ukupno 13 deponija u naseljenim mestima, za manje od 12 meseci na ovoj lokaciji našlo se još više otpada. Pre godinu dana odavde je odvezeno 15 kamiona šuta i raznog otpada, a sada ponovo već 20 kamiona.

"To nam sve ukazuje da moramo da radimo na edukaciji građana, što je jako bitno. Ovde može da se odlaže jedna vrsta otpada, to je građevinski otpad koji je inertan i koji može da popuni ovu depresiju iza nas, ali svakako ne može da se odlaže otpad za koji se stara JKP Drugi oktobar, komunalni kućni otpad koji mi redovno iznosimo", navodi Dragan Ninković, izvršni direktor za komunalne poslove JKP Drugi oktobar.

"U zadnjih pet godina, Grad Vršac je za uklanjanje deponija izdvojio 9,4 miliona dinara. To su značajna sredstva", dodaje Miloš Vasić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Ovde je inače ranije bio pašnjak, ali otkad je pređašnja deponija zatvorena zbog blizine vodovoda, meštani su počeli da, i pored brojnih apela i upozorenja, ne samo građevinski, već sav svoj otpad odlažu na ovom mestu. Iz Mesne zajednice pozivaju ih da im ubuduće odlaganje otpada najave dan ranije.

"Da mi možemo da dođemo i pokažemo im gde da ga odlože, jer mislim da bi onda sve bilo u redu. Za ubuduće, planiramo da ovaj prostor koliko-toliko ogradimo I da se otpad baca samo u ograđeni deo, a ne sa strane", poručuje predsednik Mesne zajednice Straža Dragan Martinović.

"Ideja nam je da u narednom periodu održimo tribine u svim naseljenim mestima, ukažemo im na koji način da odlažu otpad, a nakon toga moraćemo da počnemo i da kažnjavamo, da se ovakve stvari ne bi više dešavale po našim naseljenim mestima", zaključuje Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj.

Ovom prilikom nadležni su podsetili stanovnike vršačkih sela da svoj komunalni otpad treba da odlažu u kante za kućno odlaganje, nakon čega će ga JKP Drugi oktobar preuzeti i odneti na gradsku deponiju, a da je odvoženje kabastog otpada i dalje obaveza meštana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.