Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ukinuti kaznu aktivistkinji"

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava traži ukidanje kazne aktivistkinji za lepljenje plakata o izručenju Ratka Mladića u Nišu.

Inicijativa traži od najviših zvaničnika Srbije da se založe da se aktivistkinja te organizacije Maja Stojanović ne nađe u zatvoru 26. jula, kako je naložio sudija opštinskog organa za prekršaje u Nišu. Ona je kažnjena maksimalnom novčanom kaznom zbog lepljenja plakata van dozvoljenih mesta, a ako ne plati, ići će 10 dana u zatvor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i ministru pravde Dušanu Petroviću piše da je Maja Stojanović 11. jula 2005. godine sa grupom aktivista iz Niša lepila plakate, kojima se traži izručenje haškog optuženika Ratka Mladića Tribunalu, nakon čega joj je izrečena kazna.

Ona je, u znak građanske neposlušnosti, odbila da plati kaznu. Maja Stojanović je dobila poslednji poziv da plati kaznu do 26. jula 2007. godine, uz pouku da će u suprotnom novčana kazna biti preinačena u desetodnevenu zatvorsku kaznu.

Maja Stojanović navodi da je niška komunalna inspekcija iz informacije o akciji dobijene od uredništva u niškim dnevnim novinama saznala da je ona možda odgovorna za lepljenje plakata, pa je bila pozvana na razgovor.

"Kako je akcija vrednosno promovisala preuzimanje odgovornosti, smatrala sam da treba da preuzmem odgovornost za lepljenje plakata. Desetak službenika u ogromnoj kancelariji pretrpanoj papirima ubeđivalo me kako sam uradila pogrešnu stvar", navodi ona.

"Sudija za prekršaje je pokušao da mi objasni kako su njemu ’spalili kuću na Kosovu ti isti muslimani’ i da su ’sve što im se desilo višestruko zaslužili’", navodi Stoajnovićeva.

"Prisutna službenica nazivala nas je muslimanima. U njenom vrednosnom sistemu, to je verovatno najgora uvreda", navodi ona.

"Nakon podužeg monologa sudija mi je odredio maksimalnu kaznu ’u skladu sa materijalnim stanjem okrivljenoga i težinom učinjenog prekršaja’. Moja žalba nije uvažena", navodi Stojanovićeva.

"Nedopustivo je da se zbog javno izrečenog stava da se Mladić mora naći u Hagu i podsećanja na genocid u Srebrenici aktivistkinja Maja Stojanović nađe iza rešetka", ocenio je predsednik Inicijative Andrej Nosov.

On je, pozivajući se na javno zalaganje predstavnika Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom, zatražio da država plati tu kaznu, "ukoliko predsednik Srbije i drugi kojima smo se obratili, nemaju legalnih mehanizama da suspenduju ovu kaznu".

"Kaznivši Stojanovićevu, službenici Srbije su još jednom pokazali da je za njih Mladić heroj, a aktivisti i aktivstkinje za ljudska prava oni koji moraju da odgovaraju", rekao je Nosov.

Inicijativa u saopštenju podseća je da najveći broj napadača na aktiviste nevladinih organizacija u poslednje tri godine nije identifikovan niti adekvatno kažnjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.