Izvor: B92, 25.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta oslobađajuća presuda

Požarevac -- Okružni sud u Požarevcu ukinuo je oslobađajuću presudu policajcima koji su uhapsili troje novinara lista "Danas" u maju 2000.

Novinari Nataša Bogović, Bojan Tončić i Mile Veljković su, dan pred održavanje mitinga opozicije "Stop teroru" u Požarevcu, između 8. i 9. maja 2000. u policijskim stanicama u Žabarima i Malom Crniću zadržani preko 20 sati. Prvo ročište na glavnom pretresu zakazano je za 10. septembar u Opštinskom sudu u Požarevcu, potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je brat Mileta Veljkovića, Momčilo, inače jedan od svedoka u postupku.

Opštinski sud je, krajem decembra 2007. godine, doneo presudu kojom je četiri tadašnja funkcionera SUP-a Požarevac, načelnika sekretarijata Radišu Jovića, načelnika odeljenja kriminalističke policije Velibora Ivanovića, načelnika odeljenja policije Dragana Milenkovića i komandira policijske stanice Požarevac Nikolu Kaurina oslobodio odgovornosti za protivpravno lišenje slobode.

Postupajući sudija Gordana Vidojković je, u obrazloženju presude, tada navela da je, na osnovu iskaza saslušanih svedoka i zbog nedostatka materijalnih dokaza, sud utvrdio da ne postoji odgovornost okrivljenih.

Postupajući po žalbi Opštinskog javnog tužioca u Požarevcu, Okružni sud je, krajem maja ove godine, ukinuo presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i neutvrđenog činjeničnog stanja u presudi.

Nataša Bogović iz lista "Danas” kaže da policija novinarima nije rekla zbog čega ih privodi, kao i da im tokom boravka u policijskim stanicama nije bilo omogućeno da se jave redakcijama i advokatu.

Brat novinara Mileta Veljkovića, nedavno stradalog u saobraćajnoj nesreći, Momčilo Veljković kaže da bi trebalo imenovati u to vreme glavne nalogodavce nezakonitog privođenja novinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukinuta oslobađajuća presuda za hapšenje novinara

Izvor: Kurir, 25.Avg.2008

POŽAREVAC, 25. avgusta (Tanjug) - Okružni sud u Požarevcu ukinuo je presudu prvostepenog suda kojom su četvrorica nekadašnjih funkcionera požarevačke policije oslobođena odgovornosti zbog hapšenja i nezakonitog držanja u policijskoj stanici troje novinara lista "Danas" u maju 2000. godine i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.