Izvor: B92, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ukidanje Uprave za nabavke apsurd"

Užice, Beograd -- Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije usprotivila se ukidanju Uprave za javne nabavke, nazvavši to apsurdom.

Verica Barać je sinoć u Užicu izjavila da je Zakon o javnim nabavkama jedan od osnovnih antikorupcijskih zakona i da je Uprava važna institucija, koja građanima štedi budžetski novac, ne dozvoljavajući korupciju.

Prethodno je iz Vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo stigla preporuka da se ta uprava ukine, a tome se usprotivio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor Uprave, kao i antikorupcijska organizacija Transparentnost Srbija.

"Stalno ukidanje i menjanje institucija i zakona je siguran znak da institucije ne mogu da rade dobro i da nema sigurnosti za primenu zakona, što sve urušava i vraća na početak", rekla je Verica Barać.

Verica Barać je dodala da korupcija u Srbiji nije samo "krivično-pravni problem, nego sistemsko-dominantni, na kome počiva vlast, a što se zakona tiče, problem je u tome da su često donošeni nedovoljno usklađeni antikorupcijski zakoni, jer ima problema u njihovoj primeni".

"Bez pritiska građana da dobiju odgovornu i nekorumpiranu vlast nema rešenja problema korupcije", navela je Verica Barać.

Republički sekretarijat za zakonodavstvo predložio je Ministarstvu finansija ukidanje Uprave za javne nabavke kao nezavisne institucije i Komisije za zaštitu prava ponuđača.

Ministarstvo finansija ocenilo je danas da bi Uprava za javne nabavke i Komisija za zaštitu prava ponuđača trebalo da ostanu nezavisna tela.

I direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je u subotu da je novim zakonom o javnim nabavkama predviđeno jačanje uloge tih institucija i da bi njihovim ukidanjem bilo dovedeno u pitanje trošenje milijardu evra bespovratne pomoći koju je Srbija dobila od EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.