Ujedinjenje, samo ideja...

Izvor: Glas javnosti, 26.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinjenje, samo ideja...

BEOGRAD - Pokušaj ujedinjenja svih srpskih partija u Crnoj Gori u jednu čini se da je osuđen na poraz još u fazi ideje. Vlast u Podgorici može mirno da sedi i gleda kako opozicione partije udaraju jedna na drugu. Tako je predsednik Narodne stranke Predrag Popović nazvao predlog Andreje Mandića (SNS) „pokušajem getoizacije Srba“ i okarakterisao ga kao „verifikovanje veštačke podele“ između njih i Crnogoraca.

 Iako su Mandić i SNS svesni da ne mogu da računaju na veću >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podršku od četvrtine glasačkog tela, napuštaju SL i prelaze u nešto čiji će rezultat biti slabiji, ali za dobru apanažu i bolje mesto. A prvi koji su pričom u parlamentu počeli da tretiraju Srbe kao nacionalnu manjinu tražeći prava koja im po Ustavu Crne Gore kao takvima su upravo Mandić i SNS - rekao je Popović.

Dobrilo Dedeić iz SNS-a tvrdi da je ova partija upravo pokušavala da za Srbe u Crnoj Gori izvojuje status ravnopravnog naroda i da im vrati ingerencije koje im je aktuelna crnogorska vlast oduzela.

- Ne znam na koji način neko može da tumači Srbe kao nacionalnu manjinu time što će se ujediniti u jednu partiju. Pokazali smo da smo otvoreni po pitanju političke koncepcije, definisanja položaja na političkoj sceni, a i naziva nove partije. Pominjali smo da bi to mogla biti stranka od centralističke do orijentacije desnog centra. Ne vidim kako to predstavlja zalaganje za to da Srbi dobiju status nacionalne manjine - objasnio je Dedeić.

Покушај уједињења са онима који још увијек не знају јесу ли Срби или Црногорци може само довести до асимилације Срба у Црногорце. Они који кажу да је свеједно, срећан им пут. То што траже од Срба да се извињавају што за себе траже мањинска права је подло. У реду је покушавати тражити статус конститутивног народа, али Срби у ЦГ имају тренутно мање него мањинска права, па је природон да се јадни прво боре за њих. Они који кажу да је свеједно, да су Срби и Црногорци исто, само помажу асимилацију, заправо психолошки је олакшавају онима којима тешко пада пораз, па би радо прешли на побједничку страну.

Vrijeme kraljevine je prošlo vrijeme.

Narodna stranka je oduvijek bila najmudrija i narazumnija stranka i istinski cuvar

srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj gori.Priznavanje da Crnogorci nisu Srbi i svodenje

srpskog naroda na nacionalnu manjinu je realizacija sna dukljanskih akademika.Popovic

je ovdje apsolutno u pravu.

Ovaj Popovic je patetican, sa njegovom partijom i takve senilne ideje, Srbi ce skroz nestati, kad tad ce taj Popovic takodje pristati na tome da se SPC transformise u nekakvku Pravoslavnu Crkvu CG bez identiteta ali u sustini to ce biti poklon novim crnogorcima, a posle samo sledi unistenje Srba. A te price da ce biti getoizacija Srba ako Srbi pristanu da postanu manjina, to su price za mala deca, jedino manjinski statut ce pomoci Srbe da ne budu asimilovani, jel kako ja vidim oni polako gube svoja prava, svoj jezik u ime ravnopravnost sa novim "crnogorcima". A kako se ja secam njegova partija 1997 je odgovorna sto je Djukanovic ostao na vlast.

Da, mudri su, nema šta! Godinama je predsednik Narodne stranke bio Novak Kilibarda, koji je prvo uspešno završio sve što mu je DB naložio, a onda se razotkrio, a "mudraci" iz NS ga do kraja nisu razotkrili. Narodna stranka je u kritičnom periodu 1998-2000. godine bila u Milovoj Vladi, pomogavši mu da se održi i započne proces odvajanja od Srbije. Dragan Šoć je tokom Nato agresije, kao ministar, zaveo "radnu obavezu" za zaposlene u CG i time otežao mobilizaciju rezervista. Sada NS čeka da se nacionalni Crnogorci osveste i shvate da su Srbi, a dok se to ne desi, "mudro"sede i ne rade ništa. Srbi, po Popisu od 2002. čine 33% stanovnika, srpskim jezikom govori 63% građana, ali Srba nema među sudijama, tužiocima, ambasadorima, ministrima, direktorima javnih preduzeća... Pošto su Srbi i Crnogorci, po NS-u, jedno te isto, onda sva rukovodeća mesta koja bi pripala Srbima, shodno njihovom broju, pripadaju etničkim Crnogorcima, koji sa 40% stanovnika imaju 100% vlasti. Nepostojeći "crnogorski jezik" je službeni, latinica je potpuno potisnula ćirilicu, ali NS uporno i nepokolebljivo istrajava i čeka da Đekna umre. Mudro, mudro!

Ovo je primer da je cesto vaznije KAKO nesto radis, nego SHTA radis. (Generalna ilustracija: Kazes svojoj zeni/devojci: "Volim te" ...I love you, a ispadne, zvuci kao da si rekao "Ja te uopste ne volim" ...I don't love you, at all.

.

.

Da sam bio na osnivackoj skupstini Mandiceve stranke, ustao bih i predlozio da se ime stranke zove Crnogorsko-Srpska stranka ili styranka Srpskih Crnogoraca i Crnogorki. Meni je neprijatno da razmisljam o podeli na Srbe I Crnogorce, kad je to jedno te isto. Jedan od komentatora cak poceo sa pricom o “asimilaciji” Srba u Crnogorce! Kao da se radi o nekakvim Sumadincima, koji su se doselili u CG I odrzavaju vezu sa Srbijom, insistiraju na svom jeziku, religiji, nose opanke sa velikim krivim vrhom, a na drugoj strani oni domaci zele da ih prekrste, preobuku, prevaspitaju. Ideja podele na Srbe i Crnogirce je lukava ideja, rodjena u glavama razbijaca zajednice, sa ciljem da se legalize bombardovanje, uspostavi kontrola spolja. Tu je Popovic u pravu, cim pocnes da BIRAS izmedju toga da li si Crnogorac ili Srbin, doprineo si odvajanju Srbije od CG, getoizaciji “Srba-Necrnogoraca”, unistavanju ideje Srpstva, Srpske Kulture, istorije, jacanju, promociji Katolicke, Muslimanske i drugih vera.

.

.

.

Uzmi recimo mene. Ja sam US drzavljanin, ali po poreklu, nacionalnosti majka CG, otac Srbija. Sta sam ja onda? Ili Jelena Jankovic (najbolja teniserka sveta) - otac CG, majka Srbija. Sta je ona, po etnickoj pripadnosti? Primetili ste namerno nisam napisao Srbin/Srpkinja, Crnogorac/Crnogorka. Ja smatram da je to sve jedno te isto, ali jedno NE SME DA SE UTOPI U DRUGO. Ne znam da li ste me razumeli. Nemudrost je insistirati-identifikovati se kao SRBIN u CG, sto implicitno zvuci kao da si PRE SRBIN, PA ONDA CRNOGORAC. Cim to kazes, nesto tu nije u redu, podredjujes svoje crnogorsko poreklo, svom srpskom poreklu, postaces vise Ludwig, manje Boltzmann, vise Jelena, manje Jovanovic. Dakle svi mislimo isto, ali su nas na lukav niacin (kako je Popovic lepo uocio) PODELILI.

Njegos I Kralj Nikola su bili najveci Srbi u CG, ali niko nije smeo da im kaze da oni nisu Crnogorci. To je kao kad pitas decu da li vise vole mamu ili tatu, pitas oca, koje dete navies voli, pisca, koju svoju knjigu navies voli. Cim kazes da volis vise ovo dete, ono drugo se oseca bezvrednim. Naravno mi svi znamo da si ti kao otac/majka imao najbolje namere I bio si iskren(a), kad si rekao da navies volis ovo dete, ali se radi o NIJANSI. Najbolji odgovor je da volis obadvoje dece, da neces da ulazis u glupe detalje, koji uopste nisu bitni, ALI MOGU DA IZAZOVU OGROMAN RAZDOR. Eto to je slucaj “Srpske Stranke u CG”

.

.

.

Mandic mi je blizak srcu sa svim sto radi. On se oseca posramljen. Zamisli kobajagi drzavu Kosovo, jedna obicna glupost, kakvu ne mozes da nametnes ni maloj deci. Mozes da lazes shvrcu od tri godine da ce Deda Mraz da mu donese poklone, ali cim napuni 4 godine, dete vidi da su roditelji nabavili poklone. Ni Albanci nisu coravi, oni vide da to nije nikakva drzava, da je u pitanju najveca, besplatna baza u Evropi, koja imn naredjuje da ispune 6 tacaka, 7 tacaka…, a da oni samo odlucuju o cishcenju snega, komunalijama ito samo u zgradama, gde Albanci stanuju. To ceo svet zna. Prakticno nijedna muslimanska zemlja (ako ne brojis Tursku, znate njihov slucaj) nije priznala drzavu “Kosovu”; isto je sa celom Juznom Amerikom (izuzetak Kolumbija, sa njenim interesom, i Kostarika, koja ima stav, da ako UN-ICJ se pozitivno izjasni, da ce oni preokrenuti priznanje); isto je sa celom Afrikom i Azijom (IZUZETAK Japan, Filipini i J. Koreja). Zamislite u takvoj situaciji, Djukanovic se izjasnio da je “Kosova” suverena drzava! Ne samo to, juce u Tirani ova sramota CG je izdao soapstone sa predsednikom Albanije, Berisha, da Albanci na Kosovu mora da kontrolisu celo Kosovo, Srbi mora da slusaju, kao da se radi o pravoj drzavi!

.

.

To treba da bude jedna od stvari oko koje se cela opozicija ujedinjuje. Nije bitno kako sebe zoves Crnogorac ili Crnogorski Srbin ili Srbijanski Srbin, Djiukanovic I njegovba politika predstavljaju penitence za Crnu Goru.

.

.

.

Ideje ne treba nametati. Postoji TRZISTE IDEJA. Nije dobra da partija ima samo JEDNU IDEJU, ma kako cista I lepa at ideja bila. Ideja da se opozicija u CG ujedini je vrlo dobra. Usitnjavanje je razvodnjavanje. Ali ujedinjenje ne bi trebalo da bude oko ideje Srpstva, sto je kao sto rekoh gore, nemudar pristup. Ideja oko koje se vredi ujediniti je cinjenica da je CG postala Knezevina Montenegro, kojom knez vlada vec 20 godina, koji je jednom nogom u zatvoru u Bariju i kao takav, ucenjen primoran je da nanosi sramotu svim Crnogorcima ili Crnogorskim Srbima, ako hocete.

И мени је непријатно што су се Црногорци одвојили од Српства, поништили уједињење, створили нову нацију, државу и језик, и забили више пута нож у леђа Српству и Србији, у суштини пљунули на себе саме - али то није моја срамота (Срби - 33 посто становништва) већ њихова (Црногорци - 44 посто становништва). Нисам ја смислио подјелу на Србе и Црногорце, већ се већина Црногораца сепарисала од Српства - кад не могу да их убиједим да су у заблуди, шта да радим - само им желим сретан пут.

Отац не може бити Србија - србија је држава, а отац је хомо-сапијенс. Као и увијек када су од Српства отпадале новостворене нације, људи из мјешовитих бракова су имали проблем идентитета. Неки су тај проблем ријешили успјшно, приклањајући се једној од страна, а неки и даље лелујају у виртуелној стварности виртуелне СФРЈ - напримјер - или виртуелне унитарне БиХ или виртуалне ЦГ у којој је свеједно јеси ли србин или си црногорац. Да је свеједно, Срби би имали иста права, а немају. Такође имају проблем они који нису одрасли и/или боравили у Црној Гори у вријеме задњих двадесет година, и због тога и даље живе у илузији да је свеједно - неки су злонамјерни, неки необавијештени, а некима се свиђа имиџ планинског Србина, супер Србина - Црногорца, којима коза ностра везе омогућавају преференце приликом запошљавања у Београду - е то више нема (или не би требало да има). Или си Србин (обични) или си Црногорац (обични). Црногорски елитизам је створио Црногорски сепаратизам. Срби у Црној Гори нису велики Срби, него обични Срби (То је довољно - Срби су небески народ).

Mislim da si odlicno indirektno demonstrirao o kakvoj se gluposti ovde radi (praviti razliku izmedju naroda Srba i Crnogoraca).

Довољно је покушати разумјети што сам већ написао. Али да одговорим свакако. Да разлика не постоји не би се звали два народа - nomen est pronomen. Али је подвала да сам ја тај који инсистира на разлици - напротив. Рече ми једном, 1991, брат једнога из власти, интелигентнот и утицајног - рекао му брат - да, Црногорци су били Срби - али је вријеме да се створи нова нација - нације су се и прије стварале па ће да се створи и ова. Јесу ли Црногорци и Срби један народ, или два народа, или два блиска народа - није више мој проблем - могу Црногорци да се дефинишу како хоће. Још једном морам да поновим - ми Срби у данашњој Црној Гори смо прави наследници онога што је Црна Гора, Брда, Бока и Источна Херцеговина, са својим становништвом некада била. Нисмо ми отпали од црногорства, већ су Црногорци отпали од Српства и суштине црногорства. И дајте неки аргумент, да не морам да се понављам.

И Срби у БиХ су некада били босанци. Али када је то почело да значи спрјечавање Српског уједињења - сада је за већину Срба из БиХ увреда да им се каже да су Босанци - може их неко помијешати са Муслиманима или Хрватима или са некаквом пројектованом БиХ нацијом. Ја (и тих 33% које релативизатори хоће да асимилишу и успјеће да тих 33 посто сведу на 20 врло брзо) у ЦГ стављамо у први план да смо Срби и то значи да је то наша мјера за то којем народу и држави желимо да припадамо. Сматрамо да смо ми наследници онога што је Црна Гора некада била и што је Црногорски народ некда био - али нећемо да релативизацијом дајемо алиби за оно што је Црна Гора урадила и постала.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Pokušaj getoizacije Srba

Izvor: Kurir, 25.Nov.2008, 10:37

PODGORICA - Predsednik Narodne stranke Predrag Popović ocenio je juče da je najava osnivanja nove stranke koja će ujediniti političke predstavnike Srba u Crnoj Gori, pokušaj getoizacije tog naroda. Povodom najave predsednika Srpske narodne stranke Andrije Mandića da će osnovati novu partiju koja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.