Uhapšeno 10 bivših pripadnika OVK, trojica nedostupna policiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 10 bivših pripadnika OVK, trojica nedostupna policiji

BUJANOVAC - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je rano jutros, na osnovu krivične prijave Tužilaštva za ratne zločine, u Preševu započela akcija hapšenja bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optuženih za ratne zločine nad srpskim i nealbanskim stanovništvom počinjene u okolini Gnjilana 1999., posle dolaska KFOR-a.

"Dosad je uhapšeno deset lica i pretreseno 17 objekata", rekao je Dačić na isturenom komandnom mestu Žandarmerije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Bujanovcu i dodao da su osumnjičeni zločine nad civilima izvršili posle dolaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju.

„Vođe takozvane gnjilanske grupe OVK, Fazli Ajdari, Redžep Ajiri i Šaip Šaćiri, žive u Gnjilanu i nisu dostupni srpskoj policiji", rekao je Dačić nakon hapšenja osumnjičenih.

Prema njegovim rečima, za vođama grupe neće biti izdata međunarodna poternica, jer nisu na teritoriji druge države, već će biti zatražena pomoć od UNMIK-a.

Pretres i hapšenja izvršeni su bez upotrebe sile, istovremeno, a sama akcija hapšenja je snimana, tako da će svako moći da se uveri da nije bilo prekomerne upotrebe sile, rekao je Dačić.

Dačić je izjavio je da je akcija hapšenja optuženih za ratne zločine potvrda dobrog funkcionisanja ukupnog bezbednosnog i odbrambenog sistema države i njegovog jedinstva.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vranju rekao da Tužilaštvo za ratne zločine raspolaže sa još dokaza i izjava svedoka o zločinima nad Srbima i nealbancima nad Kosovu i da predstoji početak ozbiljnijeg procesa koji će imati još šire razmere od akcije u Preševu, koja je pripremana godinu dana.

Reč je o zločinima počinjenim 1999. godine, kada je ubijen 51 civil, a više od 150 kosovskih nealbanaca oteto. Osumnjičeni su, kršeći odredbe međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva, osim ubistava, na izuzetno svirep način izvršili veći broj krivičnih dela među kojima su i silovanja, zatvaranja, sakaćenja, mučenja i pljačkanja civila, a u cilju proterivanja srpskog i nealbanskog stanovništva sa teritorije opštine Gnjilane.

Zločin je počinjen na tri lokacije u Gnjilanu.

Akcija privođenja lica je, uz pomoć BIA i MUP-a Republike Srbije, planirana više meseci zbog izuzetno visokog rizika njenog sprovođenja, usled činjenice da su gotovo svi osumnjičeni bili naoružani, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zloćine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.