Uhapšeni zbog zločina u Sisku 1991.

Izvor: B92, 20.Jun.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog zločina u Sisku 1991.

Zagreb -- Policija u Hrvatskoj je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su organizovali zločine nad Srbima u Sisku 1991. godine, među kojima i bivšeg župana Đuru Brodarca.

Prema izveštaju HRT-a, uhapšeni su bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, ratni komandant specijalne jedinice MUP u Sisku Vlado Milanković i Drago Bošnjak.

Brodarac je za vreme zločina bio načelnik Sisačke policijske uprave, od 1993. godine župan Sisačko-moslavačke županije, a u doba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ive Sanadera savetnik za razminiranje Vlade Hrvatske.

Vlado Milanković je bio ratni komandant specijalne jedinice MUP u Sisku.

Kako javlja portal Indeks, Brodarac je oko 7.30 sati uhapšen u Zadarskoj županiji, dok su Milankovića uhvatili na putu u Osijek.

Milanković je tokom rata bio komandant svih jedinica u sklopu PU Sisak. Njih dvojica se sumnjiče za ratne zločine iz 1991. i 1992. godine i to po komandnoj odgovornosti.

Treći uhapšeni, 53-godišnji Drago Bošnjak se tereti po individualnoj odgovornosti, kao neposredni izvršilac zločina. Tokom rata je bio u rezervnom sastavu Policijske uprave Sisak, odnosno paravojnoj formaciji Vukovi.

Za vreme njihovih mandata na području Banije likvidirano je i nestalo stotinak srpskih civila. Istraga je bila koncentrisana na ubistva desetak uglednih sisačkih Srba.

Deo ubistava dogodio se i zbog pljačke, a neke od tih slučajeva hrvatsko pravosuđe je već procesuiralo.

Sumnja se kako su ubistva naručena iz uticajnih sisačkih krugova kako bi se Srbi, koji nisu prešli na stranu krajiških snaga, zaplašili i nateralo u izbeglištvo.

Inicijativa mladih pozdravlja hapšenje

Inicijativa mladih za ljudska prava pozdravila je hapšenje Đure Brodarca, načelnika policijske uprave u Sisku i njegovog zamenika Vladimira Milankovića, osoba koje su najverovatnije odgovorne za nestanke i ubistva stotina civila srpske narodnosti u Sisku i okolini u periodu od 1991. i 1992. godine.

"Po određenim indicijama, u Sisku je u ovom periodu ubijeno i nestalo do 600 civila srpske narodnosti, što ovaj skup zločina čini jednim od najmasovnijih počinjenih u ratu u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Brodarac i Milanković su skoro 20 godina izbegavali pravdu, a žrtve ovih zločina, kao i njihove familije nisu uspevale dobiti nikakvu satisfakciju niti priznanje, naglašavaju u Inicijativi i podsećaju da su neke od familija žrtava bile primorane da plate visoke troškove sudskih postupaka nakon što su tražili naknadu štete zbog gubitka članova uže porodice.

Inicijativa poziva državno tužilaštvo Hrvatske i policiju da dodatno istraže okolnosti izvršenja svih ovih zločina i prikupe sve relevantne informacije kako bi uspelo procesuiranje što većeg broja zločina počinjenih u Sisku u pomenutom periodu.

"Pozivamo i da se ispita uloga i ostalih osoba koje su učestvovale u izvršenju ovih zločina, jer sama njihova masovnost ukazuje da je u njima učestvovala značajno veća grupa ljudi", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je i ranije upozoravala da postoji dovoljno indicija protiv Brodarca i Milankovića, što je i objavljeno u izveštaju "Protiv imuniteta moći" od marta ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.