Izvor: B92, 31.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog napada na Dečane

Kosovska Mitrovica, Beograd, Priština -- Pripadnici Kfora uhapsili dvojicu civila koji su se nalazili u blizini mesta odakle je bačena granata na manastir Visoki Dečani.

Iguman manastira, episkop lipljanski Teodosije je u izjavi mitrovičkom "Kontakt plus radiju", rekao da su te dve osobe privedene i da je istraga u toku.

"Predstavnici Kosovske policijske službe preneli su nam da je i njima u interesu da pronađu napadača, da je ovo osetljivo vreme, a naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog toga što su Visoki Dečani pod zaštitom UNESKO-a i kažu da je i ovo velika šteta ne samo za manastir nego i za sve njih", rekao je episkop Teodosije.

Prema njegovim rečima, "ostaje nam da verujemo da će počinioci napada biti pronađeni", ali sudeći prema iskustvu iz prošlosti ne bi bilo čudno da vinovnici i ovog incidenta ostanu neotkriveni.

Kosovska policijska služba saopštila je da je nakon pretrage terena oko manastira Visoki Dečani pronađena neeksplodirana kumulativna mina ispaljena iz ručnog raketnog bacača "zolja".

Prema saopštenju, ostaci čaure su nađeni u petak poslepodne u šumi iznad manastira, na udaljenosti od oko hiljadu metara od zidina, a istog dana je kasno uveče uz asistenciju Kfora pronađena i neeksplodirana kumulativna mina u blizini spoljašnjeg zida manastira.

"Na spoljašnjem zidu manastira se vidi oštecenje nekoliko cigala", navodi se u saopštenju policije, i dodaje da su neeksplodiranu minu na analizu u Peć odneli pripadnici Kfora.

Tadić osudio granatiranje manastira

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je danas osudio granatiranje manastira Visoki Dečani i zatražio od UNMIK-a i zvaničnika Kosova da zaštite srpski narod i njihove svetinje u pokrajini.

Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, predsednik Srbije je tim povodom telefonom razgovarao sa zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom od koga je zatražio bezbednost za srpski narod, sveštenstvo, crkve i manastire na Kosovu.

Tadić je, takođe, o situaciji na Kosovu i Metohiji telefonom razgovarao i sa igumanom manastira Visoki Dečani vladikom Teodosijem.

Kontakt grupa oštro osudila bilo kakvo nasilje nad Srbima

Bilo koji oblik nasilja protiv srpske zajednice ili srpske pravoslavne crkve na Kosovu je apsolutno nedozvoljen i neprihvatljiv, saopštila je večeras Kontakt grupa.

Saopštenje je objavljeno povodom pronalaženja neeksplodirane kumulativne mine tipa zolja koju su danas otkrili pripanici Kosovske policijske službe u blizini manastira Visoki Dečani.

"Prema izveštajima o eksploziji u blizini manastira Dečani 30. marta rano ujutro, tromblon je nađen na padini brda koja gleda prema manastiru i deo municije se zadržao u spoljašnjem zidu manastira, koji je jedan od najvažnijih srpskih verskih i kulturnih objekata na Kosovu", navodi se u saopštenju Kontakt grupe.

Kontakt grupa je u saopštenju najsnažnije osudila taj događaj i istakla da je "bezbednost srpske zajednice od najveće važnosti" i

pozvala kosovske vlasti i međunarodnu zajednicu da brzo i odlučno da odgovore na bilo koji nasilni incident.

"Mi izražavamo našu duboku podršku monaškoj zajednici u Dečanima i naše je kontinuirano zauzimanje za očuvanje i zaštitu sprske pravoslavne crkve na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.