Uhapšeni napadači na Jovanovića

Izvor: B92, 24.Mar.2009, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni napadači na Jovanovića

Beograd,Njujork -- Savet bezbednosti UN razmatrao je u ponedeljak situaciju na Kosovu. Izveštaje su podneli generalni sekretar UN Ban Ki Mun i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

U Banovom izveštaju ocenjeno je da je bezbednosna situacija na Kosovu stabilna, ali da se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodila serija incidenata.

Generalni sekretar u izveštaju, koji obuhvata period od novembra prošle godine do marta ove godine, između ostalog navodi da je u 2008. došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do drastičnog pada povratka raseljenih i da su se samo 582 osobe koje pripadaju manjinskim zajednicama vratile u svoje domove.

Ban Ki Mun, takođe, navodi da je na Kosovu u toku ubrzana rekonfiguracija misije Ujedinjenih nacija i da se očekuje da će ona biti gotova do početka budžetskog ciklusa 2010. godine.

Posle toga, UNMIK će na terenu ostati u veoma smanjenom obimu na području Kosovske Mitrovice, gde će se baviti pitanjima manjina, povratkom raseljenih i slobodom kretanja i kulturnim nasleđem.

U Banovom izveštaju našao se i presek rada Euleksa u prva tri meseca.

Tadić o priznavanju nezavisnosti

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je sve članice UN koje nisu priznale Kosovo da nastave da budu uzdržane dok Međunarodni sud pravde ne da odgovor na pitanje da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom.

"Niko ne bi smeo svojim postupcima da prejudicira ishod odluke. Stoga nikako ne bi trebalo ohrabrivati nova priznanja tzv. nezavisnog Kosova", rekao je Tadić na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Tadić je rekao da se Srbija "zalaže za nove pregovore jer jedino oni mogu obezbediti pravedno, kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje" i da "nikada neće priznati nezavisnost Kosova ni posredno, ni neposredno i nastaviće sa diplomatskom, pravnom i mirnom odbranom svog integriteta".

"Mi smo uvereni da će odluka Međunarodnog suda pravde biti od izuzetne koristi za čitavu svetsku organizaciju jer će sprečiti da Kosovo posluži kao krajnje opasan presedan u svim delovima sveta gde postoje secesionističke težnje", rekao je predsednik Srbije.

Hiseni: Ukinuti UNMIK

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je da je Kosovo ostvarilo značajan napredak i zatražio da se okonča mandat UNMIK-a.

Hiseni je na sednici Saveta bezbednosti, kojoj je prisustvovao kao privatno lice, rekao da kosovske vlasti rade na pronalaženju načina za poboljšanje položaja i uslova života manjina, posebno Srba, ali da u tome vlasti Srbije uopšte ne pomažu, već nastavljaju da "podržavaju i ohrabrujuju ilegalne strukture" na Kosovu.

On je ocenio da situacija na severu Kosova izaziva "najveću zabrinutost" i ocenio da na tom području vlada bezakonje i da je, uz podršku Beograda, postalo utočište za razne kriminalne i ilegalne ekonomske aktivnosti.

Zanijer: Miran trasfer ovlašćenja

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Lamberto Zanijer ocenio je da je situacija na Kosovu stabilna i istakao da je transfer ovlašćenja sa UNMIK-a na Euleks protekao mirno.

"Ostaju etničke tenzije na nekoliko tradicionalnih punktova - u Severnoj MItrovici i okolini gde je u nedavnim incidentima korišćeno i vatreno oružje. Na sreću, uništena je samo imovina, ali ima razloga za zabrinutost", rekao je Zanijer.

Šef UNMIK-a je dodao da tehnička radna grupa Beograda i Prištine za snabdevanje električnom energijom mora dodatno da se

angažuje na rešavanju problema snabdevanja strujom koji je, prema njegovim rečima, sada politizovan.

Janjić: Beograd i Euleks da nađu rešenje

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić očekuje da će većina u Savetu bezbednosti ohrabriti Beograd i Euleks da stupe u kontakt i da nađu rešenja za primenu plana od šest tačaka.

On smatra da je za to dobra polazna osnova prošlonedeljna poseta šefa Euleksa Iva de Kermabona, koji je prvi put bio u Beogradu.

"Međutim, ipak je bila prva radna poseta, verujem da će Tadić, trebalo bi to da iskoristi, i time da potvrdi da Beograd ide u susret rešenju. Ali, sednica Saveta bezbednosti ne donosi zaključke, ne usvaja ovom prilikom ni predsedničko saopštenje", naveo je Janjić.

Nekadašnji urednik Radio Prištine, sada šef Vladine Kancelarije za saradnju s medijima, Milivoje Mihajlović ocenio je za B92 da je današnja sednica Saveta beezbednosti prilika da Beograd kaže šta misli o dosadašnjem učinku Euleksa.

"Prvi koraci koje Euleks pravi na Kosovu i Metohiji pokazuju da ili ima dosta nesnalaženja ili ima pravnog vakuuma između ovlašćenja koje je imao UNMIK i koje ima Euleks", kaže Mihajlović.

"Tako se dešava da Euleksov sud oslobodi nekoga ko je osuđen za dizanje autobusa u vazduh u kome je poginulo jedanaestoro ljudi, a četrnaestoro ranjeno. To na jasan način pokazuje nesnalaženje ili zlu nameru, da budem potpuno otvoren, i mislim da će to biti jedna od osnovnih tema razgovora na sastanku u UN", smatra on.

Istovremeno, Dušan Janjić kaže da će se tokom rasprave čuti i poznati stavovi o statusu Kosova.

"Ali, indirektno pitanje statusa je rešeno novim korakom, a to je prisustvo ministra spoljnih poslova Kosova. U suštini, Savet bezbednosti počinje da, iako je blokirano od strane Rusije priznanje Kosova, sluša i kosovsku stranu u ravnopravnom dijalogu sa Beogradom", rekao je Janjić.

Očekivanja Srba sa Kosova

Zajednica Srba na Kosovu od sednice Saveta bezbednosti očekuje mnogo i nada se da će u okviru sednice biti razjašnjena pitanja mandata UNMIK-a i ingerencije Euleksa, kaže za B92 predsednik SPO-a za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić.

On ističe da bi Beograd morao jasno da prenese Srbima na Kosovu zaključke sednice kako bi se našli načini za prevazilaženje postojećih problema.

Misiju Euleks, Nojkić, pre svega, vidi kao posmatračku misiju, koja ne nudi adekvatna rešenja za probleme Srba na Kosovu.

"Međunarodna zajednica i Savet bezbednosti u ovom trenutku moraju da prelome i da zapravo vrlo jasno definišu ingerencije međunarodnih institucija, ali isto tako očekivanja Srba jeste da se poruke koje se tamo budu čule Srbima prenesu na korektan način, jer u zavisnosti od toga kakve su te poruke, zavisiće i kakva će biti rešenja za prevazilaženje nagomilanih problema", kaže on.

"Vrlo jasno mora da se definišu ingerencije međunarodne zajednice, ali i da se vrlo jasno daju uputstva Srbima kako bi Srbi mogli da rešavaju svoja životna pitanja i svoje životne probleme", dodaje Nojkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.