Uhapšeni članovi bivše OVK prebačeni u MUP Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni članovi bivše OVK prebačeni u MUP Beograd

PREŠEVO/BEOGRAD - Grupa pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja je danas uhapšena u Preševu, u 16.09 sati prebačena je u zgradu MUP-a u centru Beograda. Pokret za demokratski progres (PDP) oštro je protestvovao protiv "masovne akcije" Žandarmerije u ranim jutarnjim satima u Preševu i ocenjuje da je akcija hapšenja "politički motivisana".

Pripadnici Žandarmerije jednog po jednog uhapšenog pripadnika bivše OVK uvode u zgradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << MUP-a u ulici Kneza Miloša, a kompletno privođenje prate mnogobrojne novinarske ekipe.

U zgradu MUP-a Srbije dovedena su devetorica pripadnika OVK, dok je deseti, kako je objašnjeno, ostao u Policijskoj upravi Vranje radi obavljanja istražnih radnji.

Desetorica pripadnika takozvane OVK su osumnjičeni da su od juna do septembra 1999. u etničkom čišćenju na teritoriji opštine Gnjilane oteli ukupno 153 osobe srpske i albanske nacionalnosti, od kojih su 94 posle psihičkog maltretiranja i fizičkog zlostavljanja oslobodili, dok su 59 ubili.

Njih su uhapsili pripadnici MUP-a Srbije, u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom, na zahtev Tužilaštva za ratne zločine i po naredbi istražnog sudije Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Beogradu i Veća za ratne zločine.

Uhapšeni su Hasani Nazif, Hasani Ahmet, Hajdari Faton, Hajdari Samet, Hajdari Ferat, Sahiti Kamber, Sahiri Fatmir, Memiši Aguš, Burin Fazliju i Sadiki Selimon, rekao je ranije danas novinarima ministar policije Ivica Dačić.

On je naveo da je sam čin hapšenja sproveden po svim potrebnim normama, a ceo tok hapšenja sniman je, kako oni kasnije ne bi mogli da daju primedbe na proceduru.

O svemu smo obavestili i predsednika Skupštine opštine Preševo Ragmi Mustafu, a razgovarali smo i s predsednikom Skupštine opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, kazao je ministar.

Potraga za članovima OVK

Dačić je najavio i da će MUP Srbije nastaviti intenzivan rad na identifikaciji ostalih članova terorističke grupe OVK koji su počinili zločine kao i na rasvetljavanju svih okolnosti pod kojima su oni počinjeni.

Sa Dačićem u Vranju je boravio i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković koji je rekao da je hapšenje pripadnika OVK sa područja Preševa doprinelo stabilizaciji stanja na ovom prostoru.

Marković je istakao da je od predsednika Skupštine opštine Preševo i Bujanovac Ragmi Mustafe i Šaipa Kamberija dobio bezrezervnu podršku.

Tužilaštva za ratne zločine saopštila je jutros da su "osumnjičeni, kršeći odredbe međunarodnog prava i nacionalnog zakonodavstva, osim ubistava, na izuzetno svirep način izvršili veći broj krivičnih dela"

Među kojima tim krivičnim delima su i "silovanja, zatvaranja, sakaćenja, mučenja i pljačkanja civila, a u cilju proterivanja srpskog i nealbanskog stanovništva sa teritorije opštine Gnjilane", navedeno je u saopstenju.

Musliju: Akcija Žandarmerije na jugu Srbije „politički motivisana"

U saopštenju PDP, čiji je predsednik Jonuz Musliju, nekadašnji politički komandant Glavnog štaba OVPMB, sada predsednik Skupštine opštine Bujanovac, postavlja pitanje "zašto je zvaničnom Beogradu trebalo da sačeka deset godina da bi preuzeo ovakvu akciju, da uhapsi deset osoba i objavi poternicu za još nekoliko, baš u vreme praznika i vreme kada javno puca Vlada Srbije, koja snosi odgovornost i za probleme u Preševskoj Dolini".

U saopštenju se ocenjuje da je "apsurdno i nerazumno da jedna ovakva politička potera dolazi u ovom momentu, iako je pre nekog vremena u Bujanovcu, ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao da u poslednje vreme, i posle nazavisnosti Kosova, nije bilo incidenta u Preševskoj dolini".

PDP ocenjuje da je "nerealno i nenormalno da se traži rešavanje slučaja na teritoriji Gnjilana a da se prećute slučajevi nedužnih albanskih civila u Preševskoj dolini, žrtve koje su takođe pale u oružanom sukobu.

"Izgradnja vojne baze Cepotina kod Bujanovca i prekomerno prisustvo vojnih i policijskih snaga u Preševskoj dolini a sada i ova akcija uznemiruju građane u ovom regionu". U saopštenju PDP se navodi da je ovo "jedna od najtežih političkih afera od završetka rata 2001 godine".

PDP traži od međunarodnih i srpskih faktora da "privedu kraju ovu aferu i da ne podižu više tenzije Preševskoj dolini, u kojoj još uvek nisu zalečene ratne rane".

Todorović: Hapšenja na Jugu doprinos stabilnosti

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da današnje hapšenje bivših članova "Gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova "može doprineti stabilnosti južne Srbije" i da se tim činom "stavlja do znanja da će počinioci svih zločina biti izvedeni pred lice pravde".

"Pozdravljam svaku akciju hapšenja počinilaca bilo kojeg krivičnog dela, posebno ratnih zločina", rekao je Todorović novinarima u parlamentu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.