Izvor: B92, 23.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen osumnjičeni za genocid

Berlin -- Nemačka policija uhapsila je u Frankfurtu državljanina Ruande osumnjičenog za genocid počinjen u toj afričkoj zemlji, saopštilo je tužilaštvo.

Pripadnik Hutu naroda O.R. (51) bio je gradonačelnik oblasti u severnoj Ruandi i osumnjičen je za učešće u masovnim ubistvima manjinskih Tutsija i umerenih Hutua 1994. godine. Osumnjičen je pre svega za učešće u masakru u Njarubujeu u aprilu 1994. kada je ubijeno više hiljada Tutsija, navodi se u saopštenju tužilaštva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U poslednja dva meseca ovo je drugo hapšenje u Nemačkoj osoba povezanih sa ratnim zločinima u Ruandi.

U novembru je nemačka policija uhapsila Roze Kabije, saradnicu predsednika Ruande, i ona je ispitivana u Francuskoj o okolnostima smrti bivšeg predsednika Džuvenala Habjarimane nakon čega su usledila masovna ubijanja Tutsija i umerenih Hutua 1994.

Ona je od tada u pritvoru u Francuskoj iako je vlada Ruande saopštila danas da će joj uz kauciju biti dozvoljeno da se vrati u Ruandu.

Tužilaštvo nemačkog grada Karlsrue je od marta istraživalo slučaj O.R. koji je uhapšen juče.

Sud UN sa sedištem u Aruši, u Tanzaniji osudio je prošle nedelje na doživotnu kaznu bivšeg pukovnika Teonesta Bagosoru, optuženog da je idejni tvorac pokolja oko 800.000 ljudi u Ruandi u leto 1994. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.