Ugovor o trgovini oružjem: ne kopaj drugome jamu

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor o trgovini oružjem: ne kopaj drugome jamu

19.10.2013. -

Međunarodni ugovor o trgovini oružjem bio je usvojen 3.aprila ove godine u GS UN. Ipak, sada postaje jasno da SAD možda neće ratifikovati ugovor.

Republikanci u Kongresu smatraju da je dogovor direktno protiv Drugog amandmana Ustava SAD, koji garantuje Amerikancima da čuvaju i nose oružje. Na ovaj način do danas su Ugovor ratifikovale samo 4 države. A kako bi ovaj ugovor stupio na snagu, neophodno je da se bar 50 država priključi. Drugim rečima, velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je verovatnoća da Ugovor nikuda neće odvesti.

Eksperti nalaze da je problem u formulaciji, koja tesno povezuje pitanja trgovine oružjem sa ideološkim dogmama. Govori glavni urednik žurnala „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko:

- Nikakvi međunarodni ugovori ne mogu da budu korišćeni kao politička poluga za ograničavanje ruskog vojnog izvoza u ove ili one države. Ako ne postoji zabrana na liniji SB UN, bilo koja isporuka bilo kojoj državi je apsolutno legitimna. Amerikanci hoće da postave znak pitanja na ovaj princip. To je prvo.

A kao drugo, Rusija insistira da isporuke oružja moraju da se obavljaju putem specijalizovanih državnih agencija, kao što je Rosoboroneksport. Amerikanci imaju drugačiji pristup: bilo koja američka firma, koja dobije odgovarajuću dozvolu kontrolnih organa SAD, ima pravo da vrši takve isporuke.

Tamo postoji čitav niz nijansi. Mi principijelno nećemo potpisati ovaj Ugovor. Za nas nije povoljan.


Ugovor o trgovini oružjem trebalo je odigra ulogu palice pomoću koje je Obama nameravao da „što-šta objasni“ geopolitičkim oponentima. Ipak, u praksi se pokazalo da su republikanci „što-šta objasnili“ samom Obami i to ne na Bliskom Istoku već u samoj Americi. To je onda jedna živopisna ilustracija poslovice „ne kopaj drugome jamu, da ne bi sam u nju upao“.

Sergej Duz,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.