Ugljaninova pobeda u senci tragedije

Izvor: Politika, 12.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljaninova pobeda u senci tragedije

Policija uhapsila dvojicu od trojice osumnjičenih. – Ljajićeva Sandžačka demokratska partija traži poništavanje izbora

NOVI PAZAR – Brzom akcijom policija je juče uhapsila Ertana Gegića (32) iz Novopazarske Banje i Ismeta Derdemeza (26) iz Novog Pazara koji su osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu Ruždije Durovića (41), kandidata za odbornika Liste za Sandžak, i ranjavanju njegovog rođaka Sulejmana Durovića (23). Policija još traga za trećim osumnjičenim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Seadom Papićem (32) iz Novog Pazara. Durković je u nedelju oko 16.30 časova ubijen u blizini biračkog mesta broj 74, u ulici Čerkez mahala kod novopazarske pijace, posle tuče izazvane političkim razmiricama.
Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić demantovao je tvrdnje predstavnika Ugljaninove Liste za Sandžak da su osumnjičeni pripadnici njegovog obezbeđenja i najavio tužbe protiv Sulejmana Ugljanina i Nermina Bejtovića, generalnog sekretara Liste za Sandžak, zbog lažnih izjava. On, međutim, nije mogao da kaže da li je reč o članovima stranke na čijem je čelu.

U Novi Pazar su juče stigle dodatne policijske snage, pošto je situacija još dosta napeta. U takvoj atmosferi predsednik Opštinske izborne komisija Zejnepa Kavrajić saopštila je i zvanične rezultate vanrednih lokalnih izbora. Prema tim rezultatima, pobedila je Ugljaninova Lista za Sandžak (27 mandata), sledi koalicija "Zajedno za Novi Pazar" (SDP, G17 plus i DS) sa 12 mandata. Po dva mandata dobili su Liberalna-demokratska partija i koalicija SRS-a i SPS-a, a četiri mandata osvojila je koalicija DSS-a i Nove Srbije.

Predsednica izborne komisije je napomenula da su izbori ipak privedeni kraju, uprkos brojnim incidentima za koje je ponajviše optužila pristalice Ljajićeve partije. Međutim, Rasim Ljajić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sve te optužbe odbacio, uz napomenu da ove rezultate ne priznaje, a njegova stranka je već podnela zahtev Opštinskom sudu za poništenje ovih izbora. On je pri tom podsetio da su sa svih biračkih mesta odmah po saznanju da se desilo ubistvo povučeni svi članovi biračkih odbora iz njegove partije.

Ugljaninova Stranka Demokratske akcije – kaže Rasim Ljajić – ove izbore je tretirala kao pitanje života i smrti i zato su njihovi članovi i simpatizeri, kao i predsednica Opštinske izborne komisije obilazili biračka mesta preteći našim ljudima, posebno tamo gde se očekivalo da mi dobijemo najveći broj glasova. Rezultati posle ovog slučaja zaista nemaju smisla.

Uz žaljenje zbog ovog tragičnog slučaja, Rasim Ljajić je još objasnio kako je rukovodstvo koalicije Lista za Sandžak sa "svojim kriminalcima" imalo već pripremljen scenario za prekid izbora i falsifikovanje rezultata. On je dodao da čak ako ovi rezultati i budu priznati, odbornici SDP-a neće ulaziti u skupštinu i neće ubuduće učestvovati na izborima, sve dok država ne stvori uslove za korektnu političku utakmicu. Ljajić je na kraju istakao da su njegovi politički istomišljenici spremni za svaki razgovor zarad mira i tolerancije u Sandžaku.

Takođe, u svom jučerašnjem obraćanju novinarima Sulejman Ugljanin, lider Koalicije Liste za Sandžak, uz poziv građanima na mir, toleranciju i podršku državnim organima u pronalaženju i hapšenju ubica za ovaj tragičan slučaj optužio je baš Rasima Ljajića.

– Ljajić je sve ovo već u predizbornoj kampanji najavljivao i čak kao opasnog čoveka na jednom skupu pominjao Ruždiju Durovića. On je sada tako drzak i bezobrazan da govori kako su to ubistvo navodno počinili drugi, a reč je o ljudima iz njegovog najbližeg okruženja. Pojedinim lažnim informacijama i muftija sandžački je dolivao ulje na vatru – tvrdi Ugljanin. Sulejman Ugljanin je najavio da će poštovati rezultate koje je saopštila Opštinska izborna komisija.

M. Dugalić

-----------------------------------------------------------

Stojković: Izbori slobodni

Izbori u Novom Pazaru, nema nikakvih dilema, bili su slobodni, izjavio je novinarima u Narodnoj skupštini Srbije ministar pravde Zoran Stojković. On je podsetio je da je i sam učestvovao u predizbornoj kampanji u Novom Pazaru i tada naglasio da je vreme da živimo normalno i da se ljudi ne gledaju kao neprijatelji, već kao politički protivnici.

– Ubistvo kandidata za odbornika rezultat je teških i prljavih reči nekih stranaka koje žele da stvaraju sukobe i podele među ljudima. Nijedni izbori nisu vredni ljudskog života – rekao je ministar i pozvao sve učesnike izbornih procesa da se okanu ružnih i prljavih reči koje vode narod u sukobe i podele.

"Dajte jednom da izbori protiču kao konfrontiranje različitih stranaka i ideja, a ne da se manipuliše građanima i da se izazivaju sukobi i mržnja", poručio je Stojković.

Na pitanje da li očekuje dalje raspirivanje tenzija u Novom Pazaru, odgovorio je da je to stvar nadležnih organa, počev od postupka za ubistvo, pa nadalje, kao i da će "nadležni utvrditi da li ima još nečega u pozadini".

M. N.

-----------------------------------------------------------

Cesid: Problematičan legitimitet izbora

Posle svega što se desilo tokom izbornog dana u Novom Pazaru, nužno se nameće pitanje legitimiteta ishoda tih izbora, kaže za "Politiku" Marko Blagojević, direktor programa Cesida.

- Da bi izbori bili demokratski, moraju biti održani u skladu sa zakonom i slobodni. Čisto sumnjam da ima slobode na izborima na kojima "pada krv" na biračkom mestu - objašnjava Blagojević, uz opasku da se kod nas nikada do sada nešto ovakvo nije desilo.

Prema zakonu, ukoliko se desi incident na jednom ili više biračkih mesta, izborna komisija može da donese odluku da se na tim biračkim mestima ponove izbori. Međutim, kako kaže Blagojević, s obzirom na prirodu incidenta u Novom Pazaru, ne može se na smrt čoveka na biračkom mestu zbog izbora gledati kao na izolovani incident, naročito ne u zagrejanoj sredini kakva je bila u Novom Pazaru.

- Taj incident uticao je na stvaranje određene atmosfere među biračima u celoj opštini, nezavisno od toga da li su to birači sa tog ili drugog biračkog mesta. Ubistvo se dogodilo na pola izbornog dana pa se neminovno nameće pitanje koliko su bili slobodni da izađu na birališta oni koji još nisu glasali, kada znaju da se zbog toga gubi glava. Svakako ne puno - smatra Blagojević.

Drugi deo priče odnosi se na izbornu komisiju koja bi trebalo da sprovede izbore do kraja, da utvrdi rezultate izbora i da ih proglasi. I u njihovom slučaju se nameće pitanje koliko su slobodni u svom radu kad znaju da zbog izbora "pada krv".

Uz sve to usledilo je i povlačenje predstavnika Sandžačke demokratske partije iz biračkih odbora. I to je imalo, kako smatra Blagojević, određenu političku težinu.

J. C.

-----------------------------------------------------------

Omeragić: Sud treba da uradi svoj posao

Predsednik koalicije "Lista za Sandžak" Bajram Omeragić izjavio je juče da je politička situacija u Novom Pazaru, nakon ubistva njihovog kandidata za odbornika Ruždije Durovića i ranjavanja njegovog sinovca Sulejmana, mirna.

On je na konferenciji za novinare Demokratske stranke Srbije ocenio da je juče ubijen političar i da je ključna stvar da sud uradi svoje. Upitan da li ostaju jučerašnje optužbe predstavnika LZS-a da je Durovića ubilo obezbeđenje predsednika Sandžačko demokratske partije Rasima Ljajića, Omeragić je odgovorio da "samo treba pogledati policijski izveštaj". On je pozvao novinare da pogledaju i snimke sa predizbornih mitinga SDP-a u Novom Pazaru i Sjenici, "te da vide kojim su se govorom i retorikom služili" i najavio da će LZS uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će analizirati "tekstove i retoriku" korišćenu u predizborne svrhe učesnika izbora.

Komentarišući rezultate vanrednih lokalnih izbora u Novom Pazaru i Sjenici, Omeragić je istakao da "narodnjački blok pobeđuje na svim izborima" i dodao da je LZS sa DSS-om i Novom Srbijom pobednička koalicija. Omeragić je poručio da "narodnjački blok garantuje evropsku Srbiju". (Tanjug)

[objavljeno: 12.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.