Ugljanin igra na sigurno

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin igra na sigurno

Mada neće imati presudnu ulogu u formiranju buduće vlade, Bošnjačkoj listi i DSS i DS nude ministarsko mesto

Bilo kom „carstvu” da se privole, Tadiću ili Koštunici (radikale nerado pominju),Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina nekako sebe već vidi u budućoj vladi Srbije. Kako stvari sada stoje, u slučaju da se prikloni koaliciji DSS–SRS–SPS, Bošnjačkoj listi biće povereno Ministarstvo za regionalni razvoj. Sa druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema nezvaničnim informacijama koalicija okupljena oko DS-a Ugljaninovu podršku takođe bi „vrednovala” jednim ministarskim mestom.

Zvaničnu odluku o podršci jednoj od opcija za formiranje nove vlade Bošnjačka lista nije donela, uprkos očekivanjima, ni posle nedavnog Ugljaninovog povratka iz Turske, gde je o političkoj situaciji u Srbiji lider SDA razgovarao sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Erdoganom. Kako je Ugljanin objasnio po povratku u zemlju, iako mu je u tim razgovorima predočeno da je iz Srbije bilo „mnogo pokušaja da se utiče na opredeljujuću odluku Bošnjačke liste”, turski zvaničnici nisu želeli da Bošnjacima preporuče podršku jednoj od opcija za formiranje nove srpske vlade. Zato je Ugljanin odlučio da sačeka. On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru ponovio da „Bošnjaci neće učiniti nijedan potez koji bi mogao da izazove neprijateljstvo srpskog naroda” i ukazao da dva poslanika koje će ta politička grupacija imati u Skupštine Srbije neće biti presudna za formiranje parlamentarne većine i nove vlade.

– Pošto je Srbija politički podeljena na dva dela, ni u kom slučaju ne želimo da imamo četiri miliona građana protiv sebe – naveo je Ugljanin.

Skupštinska matematika ne ide, naizgled, mnogo naruku Ugljaninovoj Bošnjačkoj listi, jer parlamentarna većina može da se formira bez obzira na to kako da se opredele njihova dva poslanika (iz ove koalicije se nezvanično saznaje da će to najverovatnije opet biti Esad Džudžević i Bajram Omeragić), ali bi oba bloka koja pretenduju da formiraju vladu „lakše disala” sa sigurnom Ugljaninovom podrškom.

Mada se Ugljanin smatra jednim od Koštuničinih najodanijih saradnika, partnerstvo sa DSS-om i ulazak u vladu koju bi ova stranka predvodila značilo bi da predstavnici sandžačkih Bošnjaka u istoj vladi sede sa radikalima, što u bošnjačkoj javnosti ne donosi popularnost. Zato čelnici Bošnjačke liste od takvih pitanja jednostavno beže i tvrde da oni razgovaraju samo sa Koštunicom, a da je koalicija između DSS-a i SRS-a „druga priča”.

Sa druge strane, zvaničnih pregovora između Bošnjačke liste i koalicije oko DS-anije bilo, mada je predsednik te stranke Boris Tadić pisao Ugljaninu, ističući da bi „bilo u interesu bolje budućnosti naše zemlje da se Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Lista za evropsku Srbiju nađu u okviru nove vlade. U Ugljaninovom odgovoru Tadiću se navodi da je Bošnjačka lista spremna da sarađuje „sa svima koji hoće da se angažuju na unapređenju i zaštiti prava Bošnjaka”. Predsednik SDP-a Rasim Ljajić je posle ovakvog Tadićevog poteza nagovestio spremnost da Bošnjaci iz obe političke opcije sede zajedno u vladi. Ipak, iz redova SDP-a insistiraju da Bošnjačka lista što pre podrži proevropsku koaliciju, i to „pre formiranja republičke vlade, jer takva podrška kasnije neće ni biti potrebna”. Sa druge strane, iz Bošnjačke liste odgovarali su spremnošću da sarađuju sa DS-om, ali ne i sa Rasimom Ljajićem i Vukom Draškovićem (zbog pretnje o seči ruku koje ponesu tuđe zastave, pre 18 godina).

Pismom Ugljaninu Tadić nije dobio čvrstog saveznika, ali je izazvao kritiku sa svoje Liste za evropsku Srbiju.Pazarska inicijativa za promene, koja okuplja nekoliko partija i nevladinih organizacija u Tadićevom pismu Ugljaninu vidi „šamar svim građanima Novog Pazara koji su svoj glas dali Listi Za evropsku Srbiju”.

--------------------------------------------------------------------------

Zašto su važni mandati Bošnjačke liste

Koalicija oko DS-a će izlaz iz ćorsokaka oko formiranja nove vlade možda potražiti i u novim parlamentarnim izborima. Kako je lider G17 plus Mlađan Dinkić već najavio, „novi izbori bili bi mnogo bolje rešenje nego da se formira vlada DSS–SRS”. Po toj logici, koalicija oko DS-a, ohrabrena rezultatima izbora za pokrajinski parlament, računa da bi radikali, narodnjaci i koalicija oko SPS-a na novim izborima dobila manje glasova nego na tek okončanom izjašnjavanju građana Srbije, te da bi im kasnije bilo lakše da formiraju proevropsku vladu.

U varijanti da koalicija oko DS-a ne uspe da privoli socijaliste da zajedno prave vladu, a imajući u vidu izjavu ministra Dinkića, reklo bi se da će koalicija Za evropsku Srbiju (ZES) pokušati da „izazove” nove izbore. To bi prema nezvaničnim informacijama mogla da uradi odugovlačenjem do isteka roka od 90 dana po konstituisanju Skupštine za formiranje vlade, ali i pokušajem „miniranja” koalicija narodnjaka, radikala i socijalista iznutra. Poznato je da je koalicioni sporazum SPS-a sa koalicionim partnerima jako čvrst i da omogućava socijalistima da oduzmu mandate onim članovima koalicije koji prekrše koalicioni dogovor. Manje je poznato da je koalicionim sporazumom SPS–PUPS–JS dozvoljeno uzdržavanje od glasanja i da se to ne kažnjava gubitkom mandata. To otvara mogućnost, na koju lista ZES i računa, da pri samom činu glasanja za izbor nove vlade neko u koaliciji (PUPS ili JS) izbegne da se izjasni u prilog koalicije DSS–SRS–SPS. U takvoj situaciji glasovi dvojice poslanika Bošnjačke liste mogli bi da budu od presudne važnosti, jer je, ako se to desi u cajtnotu za formiranje vlade, na taj načinmoguće doći do novih izbora.

S. Bakračević - M. Albunović

[objavljeno: 27/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.