Ugljanin i Đerlek: Zajednički interes - budućnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin i Đerlek: Zajednički interes - budućnost

BEOGRAD - Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek izjavio je danas da su razvoj Novog Pazara, regije i Srbije zajednički interes ministra Sulejmana Ugljanina i njega kao gradonačelnika i sve sporno treba zaboraviti zarad bolje budućnosti svih koji tamo žive.

Đerlek je u Beogradu, neposredno posle razgovora s Ugljaninom, koji je u Vladi Srbije zadužen za ekonomski i regionali razvoj, rekao da prostorije koje su bile povod za incident koji se dogodio u subotu, 17. januara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Novom Pazaru, nisu bile tema razgovora.

"Budućnost Novog Pazara je naš zajednički interes iznad svih interesa i zato će to biti naš cilj, a okretanje ekonomskom razvoju naš prioritet", rekao je Đerlek Tanjugu.

On je dodao da prostorije ne smeju biti povod za bilo kakve sporove i sukobe i da će to pitanje biti lako rešeno.

Zaposednute sobe

U incidentu, nastalom zbog prostorija u kojima je u okviru gradske uprave smeštena Bošnjačka lista za evropski Sandžak čiji je Ugljanin lider, četiri osobe su povređene, od kojih je jedna zadobila prostrelnu ranu na nozi.

Gradska uprava osporavala je pravo da Bošnjačka lista i dalje sporne prostorije koristi u stranačke svrhe, zatraživši iseljenje.

Pošto je Bošnjačka lista taj zahtev ignorisala, obezbeđenje gradske uprave zaposelo je prostorije.

Tada je nastao incident koji je bio novi povod za razmenu mnogih međusobnih optužbi na liniji lidera, Ugljanina s jedne i Rasima Ljajića, koji je lider Sandžačke demokratske partije (SDP), s druge strane.

Redefinicija vladajuće koalicije

Posle majskih izbora vlast u Novom Pazaru je formirala SDP sa Jedinstvenom srpskom listom koju čine SPS, NS, DSS i SRS. Tenzije između dva najveća bošnjačka politička bloka su i jednu i drugu stranu podstakle da zahtraže hitan prijem kod predsednika Srbije.

Predsedništvo SDP je zatražilo redefinisanje odnosa unutar vladajuće koalicije okupljene oko Demokratske stranke smatrajući da se Bošnjačkoj listi čine nezasluženi ustupci.

Izrazivši zadovoljstvo, kako je rekao, korektnim i konstruktivnim razgovorom sa ministrom Ugljaninom, Đerlek je ukazao da to treba da bude pokazatelj svim građanima Novog Pazara, Sandžaka i Srbije da poštoji obostrana želja za se sadasnje stanje prevaziđe.

Dva bošnjačka ministra

"Prostorije nikada ne smeju biti povod za sukobe i jednostavno ih nismo ni pominjali, jer obojica smatramo da ne zaslužuju pažnju. Što je bilo, bilo je, odlučili smo da sve zaboravio i okrenemo se budućnosti", kazao je Đerlek.

On je dodao da Bošnjaci prvi put sada u vladi imaju dva ministra i da to, u najpozitivnijem smislu reči , treba iskoristi, kao i da je ovo bila tek prva faza i da će razgovori biti nastavljeni.

Dogovoreno je i da oba politička bloka zajednički započnu lobiranje kod međunarodnih predstavnika i, kako je rekao, iskoriste raspoloženje međunarodne zajednice i "dobru volju zajedničkih prijatelja" za potencijalne invešticije koje bi doprinele tom ekonomskom razvoju.

Đerlek je najavio da će gradska uprava aplicirati za nekoliko sitnijih razvojnih programa koji bi mogli biti finansirani sredstvima budžeta predviđenih za ekonomski i regionalni razvoj, a koja, kako je rekao, nisu velika.

"Novom Pazaru i Sandžaku je potreban ekonmski razvoj kako građani koji tamo žive, u multietničkoj sredini, na koju smo ponosni, što bolje živeli", poručio je Đerlek.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.