Udovički: Zakon o platama uvodi red u javnoj upravi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2016, 06:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Zakon o platama uvodi red u javnoj upravi

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru uvodi red u javnoj upravi i uređuje plate za oko 500.000 zaposlenih, kao i da je cilj zakona da svi primaju istu platu za isti posao.

Udovički je obrazlažući zakon u Skupštini Srbije, rekla da je Vlada Srbije pristupila ovoj reformi u cilju stvaranja jednostavnijeg, transparentnijeg i pravičnijeg sistema plata u javnom sektoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ona je ocenila da je trenutno stanje u sistemu plata neodrživo i dodala da će novim zakonom otići u istoriju više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera.

Kako je istakla, do sada su postojali neujednačenost prava, neujednačen pristup uređivanja plata, i nije postojala jedinstvena osnovica.

Dodala je se novim zakonom radna mesta, zvanja i položaji svrstavaju se u 13 platnih grupa. Osnovna plata određivaće se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom, kojih ima 500.

"Zakon se donosi kako bi plate bile transparentnije i kako bi bila omogućena efikasnija kontrola", dodala je Udovički.

Udovički je najavila i da će nakon transparentnosti i uporedivosti plata, biti doneti posebni zakoni kojima će se urediti radno-pravni status, plate i druga primanja u javnim službama, upravi, agencijama, drugim organima i organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i funkcionerima.

Ministarka je dodala da je zakon je rezultat saradnje velikog broja zainteresovanih strana i socijalnih partnera.

"Prednosti zakona je i realna izvodljivost u kraćem vremenskom periodu", navela je ona i dodala da je ova reforma nekoliko puta započinjana u Srbiji i da se svaki put odustajalo.

Zakonom se, kako navodi, uvodi i sistem napredovanja kroz platne razrede vrednovanjem rezultata rada, koji sada ne postoji u većem delu sistema.

Ocenila je da je ovaj zakon veliki korak napred ka efikasnijoj upravi.

Udovički je dodala da je pred novom Vladom odgovoran i težak zadatak da se zakon primeni i sprovede kroz donošenje posebnih zakona.

"Ovaj zakon i njegovo sprovođenjene omogućiće i modernizaciju javne upravne na najbolji mogući način", dodala je ona.

Udovički je pozvala poslanike da daju podršku i glasaju za predloženi zakon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas rasprava o zakonu o platama po hitnom postupku

Izvor: Blic, 26.Feb.2016

Na početku rada poslanik Socijademokratske stranke Marko Đurišić negodovao je zato što je sednica zakazana u kraćem roku od sedam dana navodeći da za to nije bilo razloga, jer predložene tačke dnevnog reda po svojoj sadržini i vremenu stupanja na snagu ne iziskuju hitnost...Šefica poslaničke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.