Udovički: Zakon o broju zaposlenih najbolje rešenje za preveliki javni sektor

Izvor: Blic, 27.Jul.2015, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Zakon o broju zaposlenih najbolje rešenje za preveliki javni sektor

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je danas u Skupšini Srbije da je donošenje Zakona o načinu određivanja broja zaposlenih najbolje rešenje za trenutnu situaciju sa prevelikim brojem zaposlenih u javnoj upravi u Srbiji, a da će rešiti i problem sa zabranom zapošljavanja.

Ministarka je navela da posle donošenja ovog Zakona više neće biti potrebno dobijanje dozvole za zapošljavanje, odnosno zamenu onih koji odlaze, naročito u onim preduzećima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojima ima potrebe za uvođenjem novih profila, ali da će poslodavac morati da napravi "prostor" za te ljude.

Kako je navedeno u obrazloženju, smanjenje broja zaposlenih u naredne tri godine bi trebalo da dovede do smanjenja rashoda za zarade zaposlenih sa sadašnjih 11,8 odsto na nivo od osam odsto BDP godišnje.

Konacno zvanican podatak o broju zaposlenih koji primaju platu iz budzeta, bez JP! pic.twitter.com/ByCcfndveD

Ministarka udovički je rekla da je u Srbiji problem to što javni sektor ne usklađuje strukturu zaposlenih sa sredstvima kojima raspolaže i dodala da se nada da će do 2018. godine, do kada će zakon važiti, taj način ponašanja biti promenjen.

Predlogom zakona određeno je i da zaposleni kojima prestane radni odnos u postupku racionalizacije imaju pravo na otpremninu u visini trećine plate po godini rada.

Ministarka je navela da ukoliko neko ode sporazumno, neće moći da se zaposli ponovo u javnom sektoru u vreme trajanja ovog zakona.

Ona je dodala da će ovim zakonom biti obuhvaćena i komunalna preduzeća, čiji je osnivač lokalna samouprava, što do sada nije bio slučaj.

Prema zakonu, maksimalan broj zaposlenih u sistemu lokalnih samouprava koje imaju do 50.000 stanovnika biće 9,5 zaposlenih na 1.000 stanovnika. Za lokalne samouprave od 50.000 do 100.000 stanovnika biće 11 zaposlenih na 1.000 stanovnika, a za lokalne samouprave od 100.000 do 150.000 stanovnika 13 zaposlenih na 1.000 stanovnika.

Dozvoljeni maksimum za grad Kragujevac je 15 zaposlenih na 1.000 stanovnika, za Niš 16,5 zaposlenih, za Novi Sad 18 zaposlenih i za Beograd - 18,5 zaposlenih na 1.000 stanovnika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon o broju zaposlenih najbolje rešenje

Izvor: Akter, 27.Jul.2015

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je danas u Skupšini Srbije da je donošenje Zakona o načinu određivanja broja zaposlenih najbolje rešenje za trenutnu situaciju sa prevelikim brojem zaposlenih u javnoj upravi u Srbiji, a da će rešiti i problem sa zabranom zapošljavanja..Ministarka...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.