Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učestale pretnje albanskim poslanicima

Kosovska Mitrovica -- Više albanskih poslanika u Skupštini Kosova je, posle misterioznih ubistava aktivista Demokratskog saveza Kosova, dobilo anonimne pretnje da će biti likvidirani jer rade protivno albanskim nacionalnim interesima i da žele da sa političke scene na Kosovu uklone njegove "oslobodioce". Član Predsedništva Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova Džavit Haljiti izjavio je da je posle ubistva zvaničnika Demokratskog saveza Kosova Tahira Zemaja u Peći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobio više anonimnih pretnji ubistvom. "Te pretnje podrazumevaju da neko želi da preuzme pravdu u svoje ruke, prejudicirajući inicijatore zločina i ubistava Albanaca na Kosovu", rekao je on. Dobro obavešteni izvori rekli su Beti da Haljiti nije jedini albanski poslanik u Skupštini Kosova koji u poslednje vreme dobija pretnje, kako preko pisama, tako i telefonom. Poslanik Demokratskog saveza Kosova Naim Jerljiu je dobio više anonimnih pretnji telefonom. Zbog toga se i ne pojavljuje na poslednjim sednicama skupštinskih tela, a odbija da u Parlament dođe pod pratnjom policije. Ni drugi istaknuti članovi i poslanici DSK ne dolaze u Skupštinu ili to čine uz policijsku pratnju. Među njima su Kolj Beriša i Sabri Hamiti, šef Poslaničke grupe DSK u Skupštini Kosova.

U kontekstu pretnji albanskim poslanicima, obavešteni izvori u Prištini tvrde da je na Kosovu počela da se oglašava "Albanska nacionalna armija", preteći sunarodnicima, koji su se "ogrešili o interese svoje zajednice u Pokrajini i regionu". Tu organizaciju su u leto 2001. stvorili nezadovljni pripadnici ONA, čiji je lider Alji Ahmeti prihvatio Ohridski mirovni sporazum, kojim je okončan višemesečan sukob naoružanih albanskih ekstremista i makedonskih snaga reda. ANA je do sada preuzela odgovornost za ubistva više policajaca i kidnapovanje makedonskih civila, najavljujući nastavak oružane borbe "za ostvarivanje albanskih višedecenijskih nacionalnih interesa na Balkanu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.