Izvor: S media, 03.Maj.2013, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzo sastanak timova Beograda i Zagreba

Sastanci bi trebalo da budu održani u narednih 14 dana, saznaje "Danas" u Vladi Srbije.

Izvori ovog lista navode da će tom prilikom biti napravljeni planovi za svaku oblast, "od vojne saradnje, do nestalih, penzija i rešavanja ostalih otvorenih pitanja, nakon čega se očekuje dolazak visokih hrvatskih zvaničnika u Beograd“.

Takvi koraci nesumnjivo su u skladu s Vučićevim najnovijim porukama srpskoj i hrvatskoj javnosti da su dve države „mnogo toga propustile >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u prethodnom razdoblju“ i da je „dobro i za jednu i za drugu zemlju, i za jedan i za drugi narod, da unapredimo naše odnose“.

Objašnjavajući izjavu Aleksandra Vučića da „eventualno povlačenje međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid zavisi od dinamike rešavanja konkretnih problema između dve zemlje“, u Vladi Srbije za Danas podsećaju da je tokom posete ministra pravde Nikole Selakovića Zagrebu prošlog meseca razmatrana mogućnost da stručnjaci iz Srbije i Hrvatske predlože rešenje za sporazum o procesuiranju ratnih zločina.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je u intervjuu za zagrebački nedeljnik Globus ocenio da jačanje veza u različitim domenima "ne treba da bude zasnovano na praznim pričama, kojima bi neko na Zapadu bio zadovoljan, a da pritom ne postignemo nikakav rezultat, nego da konkretnim delima pokažemo da možemo da nešto učinimo za naše narode“. Prema njegovim rečima, neophodno je "sagraditi novu prugu Beograd-Zagreb“.

Drago Hedl, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista, kaže za "Danas" da Vučićeva poseta Hrvatskoj pokazuje da odnosi dve države ne stagniraju, već da se "dobro razvijaju“, uprkos tome što još nije došlo do susreta na najvišem nivou, odnosno sastanka predsednika Ive Josipovića i Tomislava Nikolića.

"Pokazalo se da je beogradski susret hrvatskog i srpskog premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića postavio dobre temelje za saradnju. Vučićev dolazak mogao bi da omekša pozicije kada je reč o sastanku Josipovića i Nikolića, a zvanični Zagreb je tom prilikom naročito istakao dobru volju Srbije u davanju podataka o lokaciji masovne grobnice u Sotinu, kraj Vukovara. To pitanje je od ogromne važnosti za porodice koje do sada nisu znale gde se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih“, ukazuje Hedl.

Predsednici Nikolić i Josipović mogli bi se prvi put sresti početkom juna u Makedoniji, gde su pozvani da učestvuju na dva regionalna događaja. U kabinetu makedonskog predsednika Đorđa Ivanova rekli su beogradskim medijima da će 1. juna u Ohridu biti održan Samit predsednika država Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, a 2. juna u susednoj Strugi Forum Dijalog civilizacija. Nikolić i Josipović su pozvani da učestvuju, ali njihovo prisustvo još nije potvrđeno.

Aleksandar Vučić je najavio da bi prvi susret dvojice predsednika mogao biti u Makedoniji, a da će se zatim Nikolić i Josipović videti u Zagrebu 1. jula, na svečanosti povodom prijema Hrvatske u EU.

Bez poklona

Aleksandar Vučić je tokom posete Zagrebu odrično odgovorio na pitanje novinara Globusa da li je doneo poklone za domaćine. „Nemam nijedan poklon, iako sam spreman da svakog od svojih hrvatskih sagovornika ugostim u Beogradu i pokažem kako Srbi mogu biti gostoprimivi. A poklone namerno nisam nosio da neko ne bi rekao - evo ga, opet je radio priču za tabloide“, objasnio je Vučić.

(Danas)

Foto: BETA/Vlada Srbije/Marija Kundek/DS

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Ubrzo sastanak timova Zagreba i Beograda

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2013

Tokom posete Aleksandra Vučića Zagrebu postignut je dogovor o organizovanju skorih sastanaka ekspertskih timova iz dve države, saznaje beogradski list Danas...Odnosi Srbije i Hrvatske idu uzlaznom putanjom  ..Sastanci bi trebalo da budu održani u narednih 14 dana, saznaje Danas u Vladi Srbije. Izvori...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.