Izvor: B92, 18.Dec.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzati suđenje Kapetan Draganu

Kanbera -- Vlada Australije traži da suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, bude održano u toj zemlji ako ne bude mogao da bude izručen u Hrvatsku.

Visoki sud Australije razmotriće raniju odluku Federalnog suda prema kojoj Vasiljković ne treba da budu izručen u Hrvatsku, jer tamo navodno ne bi imao pravedno suđenje, piše list "Australijen".

Vrhovni sud države Novi Južni Vels utvrdio je da je Vasiljković, bivši komandant specijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga u Republici Srpskoj Krajini, počinio ratne zločine, da je odgovoran za mučenja i silovanja nesrpskog življa i da je odobrio masakr u Kninu.

Grem Bluit, bivši zamenik glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, rekao je juče da je uveren da u Hrvatskoj može biti održano pošteno suđenje, uzimajući u obzir broj sličnih slučajeva procesuiranih u prethodnih nekoliko godina.

Vasiljković je kao četrnaestogodišnjak emigrirao u Australiju, gde je služio u rezervnim jedinicama australijske vojske. Početkom devedesetih godina prošlog veka vratio se u tadašnju Jugoslaviju, gde je preuzeo komandovanje srpskim paravojnim formacijama u vreme etničkih sukoba na Balkanu, navodi list.

Vasiljković, australijski državljanin rođen u Beogradu, uhapšen je u januaru 2006. godine, na osnovu poternice koju je izdala Hrvatska, koja ga je osumnjičila za ubistva hrvatskih civila u Republici Srpskoj Krajini od 1991. do 1995. godine.

Kapetan Dragan pušten je iz pritvora 4. septembra, nakon što je prošao rok da vlada Australije uloži žalbu na odluku Federalnog suda da ne bude izručen u Hrvatsku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Australija želi da ubrza proces protiv kapetana Dragana

Izvor: Blic, 19.Dec.2009, 11:40

Vlada Australije zahteva da suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao „Kapetan Dragan”, bude održano u toj zemlji ukoliko on ne bude mogao da bude izručen u Hrvatsku.....Vrhovni sud države Novi Južni Vels utvrdio je da je Vasiljković, bivši komandant specijalnih snaga u Republici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.