Izvor: B92, 04.Sep.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ublažene kazne članovima Žutih osa

Beograd -- Vrhovni sud Srbije smanjio je kaznu dvojici pripadnika paravojnih formacija "Žute ose" i "Pivarski", osuđenih zbog zločina počinjenog u okolini Zvornika 1992.

Veće za ratne zločine Vrhovnog suda za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva optuženom Draganu Slavkoviću prvostepenu kaznu smanjilo je sa 15 godina zatvora na 12, a Ivanu Koraću sa 13 na devet godina zatvora.

Vrhovni sud je potvrdio prvostepenu presudu optuženom Siniši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Filipoviću, koji je osuđen na tri godine zatvora, kao i optuženom Dragutinu Dragićeviću koji je prvostepenom presudom oslobođen optužbi.

Objašnjeno je da je Vrhovni sud uvažilo žalbe optuženih Slavkovića i Koraća i njihovih branilaca i preinačio presudu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u osuđujućem delu, ali samo u pogledu odluke o kazni.

Žalbe ovih optuženih i njihovih branilaca, u preostalom delu, kao i žalba tužioca za ratne zločine i žalba branioca optuženog Siniše Filipovića odbijene su, kao neosnovane.

Vrhovni sud je ocenio da prvostepena presuda, u osuđujućem delu, ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, da je činjenično stanje pravilno i potpuno utvrđeno, a Krivični zakon pravilno primenjen.

Ocenjeno je da su okolnosti od značaja za odmeravanje kazne pravilno utvrđene u odnosu na optužene Slavkovića i Koraća, ali da prvostepeni sud navedenim okolnostima, težini učinjenog dela i stepenu krivične odgovornosti optuženih, nije dao odgovarajući značaj, pa je u tom delu Vrhovni sud uvažio žalbe izjavljene u korist ovih optuženih.

Žalba tužioca za ratne zločine, izjavljena na osuđujući deo prvostepene presude, kao i na oslobađajući deo presude u odnosu na optuženog Dragutina Dragićevića, ocenjena je kao neosnovana.

Trojica pripadnika paravojnih formacija "Žute ose" i "Pivarski" prvostepeno su 12. juna prošle godine osuđeni na ukupno 31 godinu zatvora zbog zločina u Zvorniku.

Slavković, Korać i Filipović osuđeni su za ubistva i teška mučenja Bošnjaka u okolini Zvornika tokom 1992.

Osuđeni su u mestu Čelopek, u domu kulture, zatvorili i držali kao taoce 162 Bošnjaka i ubili 19 muškaraca iz sela Divič.

Neke od njih su odvodili na lokalitete Ekonomija i Ciglana i primoravali ih da tuku jedini druge, a potom su ih i sami tukli, oduzimali im nakit i vrednosti i na kraju ih ubijali.

Na optuženičkoj klupi u tom postupku bili su i tadašnji predsednik privremene vlade u Zvorniku i komandant Teritorijalne odbrane tog grada, Branko Grujić i Branko Popović, protiv kojih je u maju prošle godine postupak razdvojen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.