Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistva novinara čekaju rasvetljavanje

Beograd -- Predsednik NUNS-a potvrdio je za B92 da je ta organizacija dobila dva pisma s detaljima ubistva novinara Milana Pantića.

Nebojša Bugarinović je naveo da su pisma, iste sadržine, upućena i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Jovanu Prijiću i da se u njima, prema rečima Bugarinovića, dosta detaljno govori o ubistvu novinara "Večernjih novosti".

U međuvremenu, još uvek nema zvaničnih reakcija na informaciju do koje je došla ekipa emisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Insajder" TV B92, a koja pokazuje da je osoba odgovorna za ubistvo Slavka Ćuruvije - Luka Pejović.

Bivši potpredsednik Vlade Žarko Korać rekao je za B92, da je Dušan Mihajlović na kolegijumima Vlade nekoliko puta izveštavao kako teče istraga o ubistvu Slavka Ćuruvije i da su one išle veoma teško. Korać navodi da je u jednom trenutku tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović rekao da je istraga krenula napred i da je jedan očevidac počeo da određenije govori o tome kako bi mogao da izgleda ubica. Korać se takođe seća da je na jednom od kolegijuma Vlade u usmenom izveštaju rečeno da se neko trudi da eliminiše učesnike ubistva: "Moraće tužilaštvo da zatraži da MUP hitno odgovori na pitanje da li su ovi podaci tačni, da li ovo lice moglo da bude u vezi. Koliko se ja sećam, tada je osnovni problem bio taj što mogući svedok tog događaja nije bio dovoljan da se neka ozbiljnija istraga napravi i da se dobije odgovor na ovo pitanje."

Aleksandar Tijanić, nekada saradnik Slavka Ćuruvije, a danas direktor Radio-televizije Srbije, kaže da mu je posle Petog oktobra Dušan Mihajlović dao jednu cedulju na kojoj su bila imena dvojice ljudi za koje je tada tvrdio da su ubili Ćuruviju. "Ja sam ta imena negde zapisao i sklonio. Jedan nije bio na 'ić', onda je on rekao ovaj je ubijen, a ovaj je nestao negde u Republici Srpskoj. Ni jedan od njih nije bio čovek čije ste ime pomenuli sada", rekao je Tijanić.

Biljana Kovačević Vučo, iz Komiteta pravnika za ljudska prava, kaže da informacija o identitetu ubice Slavka Ćuruvije do koje je došla ekipa Insajdera, može više da zabrine nego da otvori put za rešavanje ubistva. Prema njenim rečima, da je Srbija država vladavine prava, i da nije do te mere kriminalizovana u Miloševićevoj eri, sam podatak ili glasina pokrenuo bi državni mehanizam da se utvrdi ko je, zašto i od kada krio tu informaciju jer bi se tako došlo i do nalogodavca likvidacije Ćuruvije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.