Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2020, 08:33

UZUZ zatražio od RIK da mu se omogući pristup spiskovima potpisa podrške izbornim listama

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) zatražilo je da se na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tom udruženju omogući uvid u spiskove potpisnika podrške izbornim listama koji su dostavljeni Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) za izbore 21. juna.

Kako se u današnjem saopštenju UZUZ navodi, pošto se radi se o osetljivim privatnim podacima, zatraženo je da se uvid izvrši u adekvatnoj prostoriji koju će odrediti RIK.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />"Iako je i u ranijim izbornim cilklusima postojala sumnja u način prikupljanja potpisa, trenutno je nepovernje u izborni proces toliko naraslo iznošenjem međusobnih optužbi od strane većine izbornih listi koje nisu deo vlasti, da su potpisi sakupljani uz zloupotrebu ličnih podataka i javnih službi, da je doveden u pitanje sam smisao izlaska na izbore bez obzira na političko opredeljenje birača", piše u saopštenju.

UZUZ navodi da je "upravo zato navedene tvrdnje potrebno ispitati što pre".

"U slučaju potvrde iznesenih optužni postalo bi jasno da samo višestranačje u Srbiji ne postoji, već da imamo jednu formalnu simulaciju demokratskih procesa gde je javni sektor podređen vlasti jedne stranke, dok su ostali akteri zapravo statisti u unapred režiranoj predstavi sa unapred poznatim ishodom", navodi se u saopštenju.

UZUZ podseća da je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja RIK dužan da po ovom zahtevu omogući uvid bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.