Izvor: Blic, 09.Avg.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) EKSPOZE, PETI SAT Opozicija napustila sednicu; Vučić: Imam da pročitam još 134 strane

Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade počela je danas u 14 sati. Nova Vlada Srbije, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić, imaće ukupno 20 članova, uključujući i premijera. Ukupno je 16 resora, odnosno ministarstva, a tri su ministri bez portfelja.

18.08 Imam da pročitam još 134 strane

Vučić je upravo saopštio da ima da pročita još 134 strane ekspozea i na dobacivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Šešelja rekao da zna da je Šešelj "spavao na raznim mestima". Vučić je rekao i da će ipak neke delove ekspozea da prepriča, odnosno da neće sve da čita i da poslanici "ne brinu".

18.01 Novi zakoni i administracija bez šetnje po šalterima

U prvoj godini mandata nove vlade, Vučić je najavio donošenje nekoliko novih zakona - o veštacima, o besplatnoj pravnoj pomoći, o suzbiranju nasilja u porodici, o zaštiti podataka o ličnosti, o pravosudnom ispitu.

On je najavio i reformu državne uprave, kao i da se obavezuje na to da će građani moći sve što im od admistiracije treba završiti ubuduće bez potezanja veze, bez mučnog potezanja po šalterima...

17.30 DIKTATORI, PELENE, BUREK, TELEFONI Ovo su najzanimljiviji detalji sa sednice skupštine o novoj vladi

Osim čitanja ekspozea, Vučić nije propustio priliku da se u više navrata upusti u polemiku sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem koga je veoma zanimalo koliko tačno strana ima ekspoze. Oni su dobacivali na razne teme - od ekspozea, preko pelena, kafe do bureka. Više pročitajte OVDE.

17.26 Obrazlaganje ulazi u četvrti sat

Madatar Aleksandar Vučić već tri i po sata obrazlaže ekspoze.

17.23 Nove kritike

Vučić je još jednom kritikovao one poslanike koji su napustili sednicu skuštine rekavši da je nekima mnogo teško da rade. Ironično je primetio da su imali "naporan dan - ustali su u 13.15 i došli na sednicu u 14 sati".

On se ponovo zahvalio onim poslanicima koji su u sali što slušaju njegov ekspoze.

17.21 "U dijalogu Beograda i Prištine učestvovaći lično"

Vučić je najavio i da će u dijalogu Beograda i Prištine učestvovati i lično i istakao značaj formiranja Zajednice srpskih opština, podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zaštite srpske imovine, Trepče, Gazivode, kulturne baštine...

17.19 Vučić Šešelju: Ta kafa koju piješ nek ide na moj račun

Usledio je još jedan verbalni okršaj sa Šešeljem. Naime, lider radikala je opet nešto dobacivao iz skupštinske klupe, a Vučić mu je poručio:

- Ta kafa koju pijete neka ide na moj račun, a doneće vam I burek, znam da bez toga ne možete.

17.12 Vučić: U Srbiji u podne svi u kafićima

Vučić je prepričao razgovor sa jednom od svojim sagovornika koji su posetili Srbiju I naveo da su oni bili začuđeni kako je moguće da u Srbiji u 12 ili 13 sati popodne kafići budu puni I da svi nešto piju i odmaraju.

-  On mi je rekao da njegov sin ima sedam godina I ide svaki dan u fabriku.  Ne kažem da to treba da radimo, ali u Švajcarskoj, Nemačkoj od tinjedžerskih dana to rade - rekao je Vučić.

17.03 Atmosfera u skupštini

Reporter "Blica" javlja da je većina poslanika koje ne prisustvuju sednici u poslaničkim klubovima i da je malo njih po hodnicima i u skupštinskom restoranu.

16.57 Vučić: Privatizacija Komercijalne banke, prodaja Dunav osiguranja

Vučić je najavio da će nova vlada Srbije nastaviti proces privatizacije Komercijalne banke, konsolidacije Poštanske štedionice i pripremu prodaje Dunav osiguranja.

On je rekao da će biti primenjeni međunarodni standardi u planiranju budžeta i praćenju trošenja budžetskih sredstava, kao i da će biti transformisane Poreske uprava i Uprava carina.

16.52 "MARTINOVIĆU, VIDIM TE" Vučić je usred čitanja ekspozea opomenuo stranačkog kolegu, evo i zašto

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić opomenuo je poslanika šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da pažljivije sluša ekspoze koji obrazlaže u Skupštini Srbije od 14 sati. Više pročitajte OVDE.

16.43 Vučić: Moguć rebalans budžeta

Vučić je poručio poslanicima da su izglasali da ove godine deficit budžeta bude 122 milijarde dinara, ali je rezultat višestruko bolji, te je na ovaj dan zabeležen suficit od 19,6 milijardi, što znači bi vlada mogla da ide na rebalans budžeta - ali zbog boljih, a ne lošijih rezultata.

16.32 Trenutak kada je opozicija naspustila sednicu

Više pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

16.26 Ovo su ciljevi u privh 100 dana vlade

Vučić je najavio da je cilj nove vlade u prvih 100 dana i racionalizacija broja zaposlenih u javnoj upravi.

Prema njegovim rečima, u prvih sto dana nova vlada planira usvajanje novog zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Usvajanje fiskalne strategije za 2017-2019 godinu je takođe jedan od ciljeva za prvih sto dana vlade, kao i usvajanje Zakona o planskom sistemu.

Izgradnja železnica, auto-putova, priprema za privatizaciju "Dunav osiguranja", Komercijalne banke i Poštanske štedinice, tekođe će biti prioriteti u prvih sto dana.

Plan je, kako je rekao, da se deficit opšte države svede na jedan odsto i istakao da želimo da budemo bolji i od mnogih država EU kada je reč o učešću javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

16.20 Blic anketa: Da li očekujete da će nova Vlada Srbije imati bolje rezultate od prethodne?

Anketu "Blica" o novoj vladi možete popuniti OVDE.

16.15 Vučić čita ekspoze već više od dva sata

Od početak predstavljanja ekspozea prošlo je više od dva sata.

Vučić je dva i po sata nakon čitanja programa vlade zatražio je od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da se ekspoze odštampa i podeli poslanicima, i nastavio da prepričava tekst koji je pripremio. 16.09 Vučić: Penzioneri, živećete bolje

Kako je rekao, Srbija se sada nalazi na putanji ubrzanog ekonomskog oporavka, kao i da se očekuje dalji napredak privrede.

- Zalagaćemo se i za povećanje mimimalne cene rada, ali razgovaraćemo i sa poslodavcima, kako ni oni ne bi bili nezadovoljni - rekao je Vučić.

On je najavio da će u naredne četiri godine raditi i na povećaju penzija i obećao penzionerima da će živeti bolje, kao i da je sigurno da će penzije biti redovne.

16.01 Šešelj: Sedeću i dva dana ako treba; Vučić: Znam, STIŽU PELENE

Detalje iz rapsrave Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja na sednici skupštine tokom predstavljanja ekspozea pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

15.55 Vučićev ekspoze na sajtu "Blica"

Origunalnu verziju ekpozea mandatara Aleksandra Vučića, koja je skraćena i podeljena poslanicima, a sadrži 68 strana, pročitajte OVDE.

15.47 Srbija ostaje vojno neutralna

Vlada će, rekao je mandatar, nastaviti politiku vojne neutralnosti i dodao da je važan aspekt saradnje u okviru parnterstva za mir.

Prema njegovim rečima, neće se dalje smanjivati brojno stanje vojske, ali će se povećavati broj dobrovljnih vojnika i istakao da Srbija neće dozvoliti da je bilo ko ugrozi.

15.40 Čitavo Vučićevo obraćanje u Skupštini pročitajte u posebnoj vesti.

15.32 Vučić i Šešelj opet o pelenama

Mandatar ponovo u jednom trenutku konstatovao da nema šansi da u neko pristojno vreme završi čitanje ekspozea, pa je predsednici skupštine Maji Gojković predložio da prepriča nekoliko stranica unapred, a da ona onih 260 stranica ekspozea koje je planirao da počita, dostavi poslanicima.

Šešelj je na to dobacio: "Dva dana, dva dana..." na šta mu je Vučić kroz smeh ponovo preporučio da "donese pelene".

15.24 Vučić: Pročitao sam osam odsto, to bi značilo da ću čitati do jedan iza ponoći

U jednom trenutku, Vučić je prekinuo govor, rekavši da je do sada, sat vremena od kako čita ekspoze, izneo "nekih oko osam posto".

- Što bi značilo da ću čitati do jedan iza ponoći - rekao je Vučić, kome je lider radikala Vojislav Šešelj nešto dobacio, na šta je Vučić rekao:

- Možda su vama potrebne te pelene, meni nisu. i neću da sedim, ja ću da stojim.

15.20 Vučić čita ekspoze već sat vremena

Obrazlaganje ekspozea traje već sat vremena.

Ponašanje opozicije u #Skupština pokazuju da je lidere pregazilo vreme i da je potrebna njihova hitna zamena inteligentnim ljudima.

15.15 Vučić: Saradnja sa SAD, Rusijom, Kinom...

Vučić je poručio da će Srbija nastaviti dobru saradnju i sa SAD, Rusijom, Kinom, kao i sa arapskim zemljama i istakao da sve to nije u koliziciji sa tim što želimo da budemo deo Evoprske unije.

Nova vlada će imati zadatak i da poboljaša odnose i sa evroazijskim zemljama.

15.12 Radulović: Sednicu smo napustili iz protesta

- Sednica treba da se zakaže sedam dana ranije, a ova je zakazana juče. Obrazloženje Maje Gojković je da Srbiji treba Vlada. Ovo je ponižavanje građana i skupštine, iz protesta smo napustili sednicu - rekao je lider DJB Saša Radulović.

On se osvrnuo i na navode o utaji milionskog poreza u SAD i poručio:

- Ja nikom ništa ne dugujem.

15.07 Pajtić: Nećemo da učestvujemo u ponižavanju

- Važno je da opozicija zajedno brani Skupštinu. Tri i po meseca čekamo vladu, svi ispaštaju, investicija nema... Nećemo da učestvujemo u ponižavanju parlamenta i građana Srbije. Ekspoze smo dobili kada smo seli u klupe - rekao je lider DS Bojan Pajtić i dodao da je to manir vladavine Aleksandara Vučića.

Vuiše pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

15.07 Marko Đurisić (SDS): Učestvovaćemo kad se završi predstavljanje ekspozea

- U želji da odbranimo dostojanstvo parlamenta, napustili smo sednicu. Nismo uspeli da se spremimo za raspravu niti kažemo sta mislimo. Učestvovaćemo kada se predstavljanje ekspozea završi. Više pročitajte OVDE.

15.03 Očekuje se obraćanje opozicije

Stranke opozicije okupile su se u holu gde će se obratiti novinarima.

15.02 Čitavo Vučićevo obraćanje i predstavljanje ekspozea pratite i u POSEBNOJ VESTI.

14.56 Vučić opoziciji: Kratko iskritikuju, uzmu dnevnice i napuste sednicu

Vučić je pozdravio sve prisutne poslanike koji su došli da slušaju ekspoze i optužio one koji nisu u sali da su došli da na kratko iskritikuju, uzmu dnevnice i napuste sednicu.

Sve projekcije gegova su mi bile na dugacak ekspoze, ko ce meni da nadoknadi stetu? Drzavo!

14.50 Kontretni koraci buduće vlade: Zatvaranje poglavlja do 2020.

- Osnovni zadak nove Vlade Srbije je poboljšanje u svim sferama i bolji životni standard građana. Cilj je zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja mandata nove vlade - 2020. godine.

Kako je rakoa, želimo da napravimo takav kalendar da svoje obaveze prema EU sprovodimo na vreme.

Pročitajte još

- Put ka članstvu ka EU biće pun političkih izazvova, ali mi ih nećemo meriti prema tome ko iz postavlja, već prema tome šta oni znače za naše građane. Nećemo meriti ni po broju otvorenih poglavlja, već po broju otvorenih radnih mesta - poručio je mandatar u svom ekspozeu.

- Odmah po formiranju vlade biće pripremljen dokument - Nacionalni program za usvajanje tekovina EU, odnosno time će početi usklađivanje našeg zakonodavstva sa EU, a kraj tog posla očekuje se 2018, 2019. godine.

- Saradnja sa Rusijom - region plus Evorpska unija jednako je 85 odsno našeg izvoza, ali će Srbija jednako sarađivati i sa Rusijom.

14.44 Fratini na Tviteru: U srpskom parlamentu...

At the Serbia's Parliament, invited by PM @avucic, for the announcement of the new government. @SerbianGov pic.twitter.com/EvBQp1RCQ2

14.39 Pogledajte atmosferu u skupštini pred sednicu

14.34 Vučić najavio povećanje plata

On je najavio i da se u javnom sektoru mogu očekivati povećanja plate.

- Znam da su protiv mene mnoge sile - što iz vlade, što iz zemlje i inostranstva. Znam da su me mnogi građani psovali zbog fiskalne konsolidacije... Ponekada sam bio strog, verovatno i arogantan, znam da je delovalo kao da mnoge odgovornosti preuzimam na sebe i da su me zato mnogi zvali diktatorom, autokratom. Ali imam osećaj da sve više ljudi deli naše stanovište o potrebnim promenama i da se podška reformama širi. Namera mi da je i naredne četiri godine budem otvoreniji za kritike, ali i da budem ljubazniji, ali neću nikada uzmicati i ustuknuti, boriću se zva svakog člana ove zemlje - rekao je Vučić.

14.30 "Postavili smo temelje, sad gradimo kuću"

Kako je rekao, danas Srbije nije ista u odnosu na pre dve godine. Ni ja nisam isti, dodao je.

On je podsetio da je zemlja tada bila u recesiji, da nije bilo stabilnosti u zemlji, da je nezaposlenost bila velika...

- Pogledajte druge zemlje u regionu. Kada uporedite sudbinu drugih naroda u okruženju i nas, vidite da se kod nas mnogo bezbednije živi - poručio je Vučić i dodao:

- Postavili smo temelje, sada je važno da krenemo da gradimo kuću - poručio je Vučić i dodao da je prosperitet ključna reč za buduću Vladu Srbije.

14.26 Vučić: Postavljamo lestvicu, narodu je dosta bajki

- Danas postavljamo lestvicu koliko možemo da postignemo, postavljamo limite. Da li ćemo uspeti da se popnemo i pomerimo granice naših mogućnosti, obrazovanja, sujeta... - rekao je Vučić.

On je dodao da nema nameru da se bavim ovim poslom kada ne bude mogao da uradim više i popne se više.

- Taj posao nije samo zbog slave, već i zbog odgovornosti - poručio je Vučić i dodao da je cilj da građani ove zemlje žive bolje.

Kako je rekao, narodu je dosta bajki, "potreban nam je rad i veliki napor, jer ništa nam neće pasti sa neba".

Kako je rekao, "pokrenuli smo Srbiju, imamo rezultat kojim možemo da se ponosimo".

- Novi mandat smo dobili da Srbija više nikada ne ide nazad, već samo napred - poručio je Vučić, dojući da ne želi da Srbija ikada više stane.

14.26 SDS i DJB takođe naspustili sednicu

Reporter "Blica" javlja da su sednicu napustili i Tadićev SDS i DJB Saše Radulovića.

Ekspoze premijera partimo iz poslaničkog kluba iz protesta protiv ponižavanja Skupštine i građana.

14.24 U skupštini i patrijarh, Fratini, Guzenbauer i Ponta

U Skupštini Srbije su i Vučićevi savetnici Franko Fratini, Alfred Guzenbauer i Viktor Ponta, kao i patrijarh Irinej i nekoliko evropskih ambasadora.

14.18 Poslanici DS napustili salu

Poslanici Demokratske stranke napustili su sali kada je Vučić počeo da obrazlaže ekspoze.

Bojan Pajtić, lider DS, prethodno je rekao da smatra da je odlaganje formiranja vlade veoma štetno za građane, a da je zakazivnje današnje sednice u roku od 24 sati neprimeren rok.

On je tražio odlaganje sednice, kako bi poslanici mogli adekvantno da se pripreme.

Gojkovićeva mu je poručila da je sednica zakazana u zakonskom roku i da nikakvih nepravilnosti nema i dodala da ne postoji obaveza pisanog ekspozea.

Na kritiku dela opozicije da krši poslovnik, Gojković je odgovorila:

- Ja sam poslednja osoba u ovoj državi koja će nešto da prekrši - poručila je Gojkovićeva odgovarajući Lapčeviću i dodala da je sve po poslovniku.

14.17 Ekspoze ima 68 strana, Vučić počeo obrazlaganje

Ekspoze mandatara ima ukupno 68 strana. Vučić je ranije najavio da će ekspoze čitati više sati.

14.13 Okršaji na samom startu, Gojković Raduloviću: Nevidljivi poslanik ne može da se pirjavljuje za reč

Već na početku sednice došlo je do okršaja. Naime, predsednica skupštien Maja Gojkovićeva se obratila Saši Raduloviću, lideru pokreta Dosta je bilo, koji nešto dobacije iz sale i poručila mu:

- Nevidljivi poslanik koji nije u sali ne može da se prijavljuje za reč, poručila mu je.

14.10 Samo jedna tačka dnevnog reda

Dnevni red današnje sednice ima samo jednu tačku: Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članove vlade. Ovo je saglasnost koju je Vučić potpisao za kandidaturu za predsednika vlade:

14.08 Sednica će trajati i posle 18 sati

Gojkovićeva je najavila da će Naroda skupština danas raditi i posle 18 časova, kako bi što pre izabrali Vladu Srbije.

14.04 Počela sednica, prisutno 186 od 250 poslanika

U skupštini je počela sednica na kojoj će, posla predstavljanja ekspozea mandatara i rasprave, biti izabrana nova Vlada Srbije. Prisutno je 186 narodnih poslanika i postoje uslovi za dalji rad Narodne Skupštine Srbije, saopštila je Maja Gojković, predsednica parlamenta.

13.59 Uskoro početak sednice

Svi buduci ministri su se skupljali u jednoj sali, odakle ce zajedno krenuti na sednicu. Očekuje se da sednica uskoro počne.

13.54 Stigao i Vučić

U Skupštinu Srbije stigao je i mandatar Aleksandar Vučić.

13.47 DSS traži odlaganje sednice

Demokratska stranka Srbije zatražila je od predsednice Skupštine Maje Gojković odlaganje sednice na kojoj će se birati Vlada, a koja treba da počne u 14 sati. DSS smatra da nije na vreme zakazana sednica, da je to učinjeno tek juče, kao i da poslanicima nije dostavljen ekspoze koji će Vučić čitati. Više pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

13.41 U skupštinu stigli i Ljajić, Brnabić, Joksimović...

U Skupštinu Srbije su i ministri Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić i Jadranka Joksimović, a za njima i Ana Brnabić, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.

13.38 Predstavljanje ekspoze će trajati nekoliko sati

Predstavljanje ekspozea će, prema najavi mandatara, trajati više sati, nakon čega će biti otvorena rasprava o programu vlade i izboru njenih članova, a po njenom završetku uslediće glasanje.

13.34 Ovo su ministri koji su u novoj vladi ostali bez fotelje

U novoj vladi koju je predložio mandatar Vučić biće osam novih ministara u odnosu na prethodnu, dok će sedmoro ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije. Više pročitajte OVDE.

13.29 Dačić: Idem da podnesem ostavku

U Skupštinu je stigao i budući potredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je, novinarima, u šali dobacio: "Idem da podnesem ostavku!", misleći na ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije na koju je izabran na konstitutivnoj sednici parlamenta sa liste SPS i sa koje sada odlazi budući da je član nove vlade.

13.28 Budući ministri se okupljaju u skupštini

Budući ministri energetike i poljoprivrede, Aleksandar Antić i Branislav Nedimović, prvi su danas stigli u Skupštinu Srbije. Oni su ušli u zgradu parlament već u 13 sati, odnosno ceo sat pre zakazane sednice na kojoj će mandatar Aleksandar Vučić predstaviti svoj ekspoze, odnosno plan rada nove vlade.

Pola sat posle njih i stigao je Zoran Đorđević, novi-stari ministar odbrane, koji je početkom februara na toj funkciji zamenio Bratislava Gašića, smenjenog zbog uvrede novinarke.

Pročitajte još

13.27 Ovo su ministri koje je Vučić predložio

Nova Vlada Srbije imaće 19 ministara, od kojih su troje bez portfelja, a ukupno 20 čanova sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Više pročitajte OVDE.

13.25 Tajno glasanje, osim...

O izboru vlade u celini odlučuje Skupština Srbije tajnim glasanjem, osim ako se ne odluči da se glasa javno, prozivkom, a Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat vlade teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom Republike Srbije. Posle položene zakletve, predsednik i članovi Vlade potpisuju tekst zakletve i predaju ga predsedniku Narodne skupštine.

Vučić je juče rekao da je prethodna vlada bila je vlada stabilizacije političkih i ekonomskih prilika, dok će nova biti vlada napretka.

13.20 Dobro došli u Blog uživo!

"Blic" će iz minuta u minut pratiti izlaganje ekspozea mandatara za sastav nove Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije. Sednica parlamenta, na kojoj će mandatar predstaviti ekspoze, trebalo bi da počne oko 14 sati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(UŽIVO) EKSPOZE, ŠESTI SAT Opozicija napustila sednicu; Vučić: Nek me i dalje zovu premijer za toalete

Izvor: Blic, 09.Avg.2016

Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade počela je danas u 14 sati. Nova Vlada Srbije, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić, imaće ukupno 20 članova, uključujući i premijera. Ukupno je 16 resora, odnosno ministarstva,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.