USKORO BOLJA KONTROLA BANAKA Odbor prihvatio sedam novih zakonskih rešenja

Izvor: Blic, 29.Jan.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKORO BOLJA KONTROLA BANAKA Odbor prihvatio sedam novih zakonskih rešenja

Skupštiniski Odbor za finansije prihvatio je set od sedam novih zakonskih rešenja, koji će se sutra naći pred poslanicima, čiji je cilj, između ostalog, bolja kontrola banaka, kako bi se izbegli “problemi iz prošlosti” u vezi sa lošim poslovanjem.

Predloge zakonskih rešenja dalo je Ministarstvo finansija, ali i Narodna banka Srbije (NBS), a njima se, kako je rečeno, pojačava kontrola banaka i uvode mehanizmi ranije intervencije u slučaju da neka od banaka ima problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u poslovanju.

Pomoćnik ministra finansija Zlatko Milikić rekao je na sednici da su ovi predlozi sa stanovišta vlade bitan iskorak u stabilizaciji i unapređenju performansi finansijskog sistema zemlje.

Sedam zakona

Odbor je danas razmatrao sedam predloženih zakonskih rešenja i to:

“- Svi su zakoni povezani. Osnovni zakon sa kojim se usklađujemo sada jesu Izmene i dopune Zakona o bankama, koje će doprineti ranijoj mogućnosti intervencije, ako dođe do poremećaja u stabilnosti finansijskog sistema, kako ne bismo doživljavali ono što ste videli proteklih godina” - rekao je Milikić.

Osnovni cilj je, kako je naglasio, zaštita interesa prvenstveno deponenata - odnosno gradjana i privrede Srbije.

On je dodao da su izmene u skladu sa evropskim Direktivama i regulativom.

“Istovremeno, uvedena je i Izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, kako bi država direktno preuzela odredjene nadležnosti koje je do sada imala Agencija za osiguranje depozita”, rekao je Milikić.

Bojan Terzić iz NBS je podsetio da je centralna banka 19. januara uputila predloge izmena i dopuna Zakona o bankama Skupštini Srbije, a kako je naveo, suština izmena je da se lakše restrukturiraju banke, odnosno da se lakše rešava problem lošeg poslovanja.

“

Predlog ima za cilj da zaštiti budžetska sredstva i deponente do odredjenog iznosa. Tri glavne tačke su preventivno delovanje, rana intervencija i restrukturiranje”, naveo je on.

Cilj je takođe, dodaje, i da se banke pripreme za probleme sa kojima se mogu suočiti. NBS u tom smislu može i da predloži jednu ili više mera, ili da pregovara sa poveriocima ako se mere pokažu kao nedovoljne.

“

- Mora da se ostvari kontinuitet, stabilnost i zaštita deponenata i investitora. Akcionari i poverioci su oni koji će prvo snositi gubitke ako do toga dođe, a deponenti su potpuno zaštićeni” - rekao je on.

Uloga tela koje će sada voditi restrukturiranje daje se NBS, rekao je on i dodao da će to biti odvojeno od supervizije. Prema njegovim rečima, izmene će omogućiti i da se restrukturiranje radi i na “živoj” banci.

Poslanik opzicione Demokratske stranke Ivan Jovanović je kao primedbu izneo to što su se predlozni zakoni usvajaju po hitnom postupku, istučući da poslanici nisu imali vremena da ih analiziraju, da se previše žuri, te ne mogu adekvatno da se sagledaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.