UNS: Ministarstvo da prekine ćutanje o privatizaciji medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Ministarstvo da prekine ćutanje o privatizaciji medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Ministarstvo kulture i informisanja da "prekine ćutanje" o privatizaciji medija i saopšti koje korake će preduzeti kako bi bila ispoštovana rešenja garantovana Zakonom o javnom informisanju i medijima.

UNS je pozvao Ministarstvo i da se jasno odredi prema izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, s obzirom da su njima stavljena van snage pojedina rešenja iz garantovana Zakonom o javnom informisanju i medijima.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << medijsko udruženje je pozvalo sve državne organe i agencije da se odgovorno odnose prema medijima u privatizaciji, štite prava više od 2.200 zaposlenih u 72 medija i poštuju Zakonom garantovano pravo na besplatnu podelu akcija ukoliko za to postoji interes novinara i medijskih radnika.

Poziva se i Ustavni sud da po hitnom postupku razmotri Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima po kojem je privatizacija svih medija, odnosno povlačenje države iz medija obavezno.

"Kako tu Inicijativu Ustavni sud još nije razmotrio, a s obzirom na sasvim izvesno produženje roka privatizacije medija, neophodno je da u tom roku Ustavni sud i ovu dilemu razreši", naveli su iz UNS-a.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisano je, stoji u saopštenju, da se mediji u javnom vlasništvu moraju privatizovati do 1. jula ove godine, dakle, za najviše 26 dana.

Međutim, kako se ističe, do danas nije objavljen nijedan javni poziv za njihovu prodaju, iako to mora da traje 30 dana.

Navodi se i da izmenom člana 20. Zakona o privatizaciji, koja je stupila na snagu 28. maja, a koja se odnosi na sva pravna lica, pa i izdavače medija, vlasnici moraju da prave novu procenu vrednosti kapitala što će uz ostale procedure koje iz toga proizilaze značiti produženje roka privatizacije za više meseci.

UNS je istakao da je posebno važna činjenica da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje finansiranje medija u javnom vlasništvu do 1. jula.

"Svako pomeranje rokova podrazumeva da lokalne samouprave treba da nastave njihovo redovno finansiranje do privatizacije, iako su njihovi budžeti pravljeni u skladu sa prvobitno donetim Zakonom, do 1. jula", poručili su iz UNS-a.

To udruženje je navelo i da će samo nova procena kapitala medije koštati nekoliko hiljada evra, a da je za odgovorno lice, ukoliko se procena ne uradi, zaprećena kazna zatvora od tri meseca do pet godina ili novčana kazna od 100.000 do milion dinara.

Kako se dodaje, ukoliko do 1. jula ne dobiju nove vlasnike, Zakon o javnom informisanju predviđa da zaposleni imaju pravo na besplatne akcije, a ukoliko to ne žele sledi brisanje medija iz registra.

UNS je naveo i da su čelnici Ministarstva kulture i informisanja do sada tvrdili da se rokovi neće pomerati, a da Zakon garantuje 1. jula besplatnu podelu akcija medijskim radnicima ukoliko se ne pojavi zainteresovan kupac.

Kako smatraju u UNS-u, ta zakonska obaveza morala bi da ostane na snazi, bez obzira na eventualno produženje roka privatizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.