Izvor: B92, 19.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK raščišćava zgradu suda

Kosovska Mitrovica -- UNMIK je počeo da raščišćava zgradu suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koja je zatvorena nakon nereda 17. marta.

Portparol UNMIK-a Đorđi Kakuk izjavio je da će UN inžinjering završiti sve potrebne radove kako bi zgrada bila u funkciji. "Potrebno je obnavljanje, tehnička provera, moraju se obezbediti uslovi za otvaranje suda, a imamo dve kratke nedelje da to uradimo, i upravo smo počeli", rekao je Kakuk.

Zamenik šefa UNMIK-a Dejvid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Harland izjavio je ranije da će otvaranje suda ići u nekoliko faza, a da bi sa prvim procesima trebalo da se krene 3. oktobra.

On je naveo da će u prvoj fazi, koja će trajati nekoliko meseci, u sudu raditi samo međunarodne sudije.

Jedinice međunarodnih snaga, po nalogu tadašnjeg zamenika šefa UNMIK-a Amerikanca Larija Rosina, iznenada su 17. marta upale u zgradu Okružnog suda u Mitrovici, gde su nekoliko dana protestovali nekadašnji srpski radnici u pravosuđu, zahtevajući da budu vraćeni na radna mesta.

Tokom incidenata koji su usledili, ubijen je jedan ukrajinski policajac, povređeno je 64 policajaca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i mnoštvo srpskih demonstranata.

Od tada je sud u Kosovskoj Mitrovici zatvoren i pod danonoćnom prismotrom vojnika Kfora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.