Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK povećao mere bezbednosti

Priština -- Policija UNMIK-a povećala mere bezbednosti na Kosovu jer poseduje informacije o ozbiljnim pretnjama protiv osoblja i imovine UN-a.

UNMIK je pretnje shvatio veoma ozbiljno i zbog toga povećao prisustvo svoje policije na terenu. U saopštenju UNMIK-a nema nikakvih detalja odakle bi napad na UNMIK mogao da dođe i ko može da stoji iza ovih pretnji. Za razliku od klasičnih policijskih informacija, današnje saopštenje odlikuje se policiji nesvojstvenim, jasnim političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenama trenutne situacije.

U saradnji s UNMIK-om i međunarodnom zajednicom, Kosovo je prešlo dugačak put zahvaljujući upornom i konstruktivnom pristupu kosovske vlade, kaže se u saopštenju i dodaje da je za manje od godinu dana od početka razgovora o statusu, napravljen uočljiv napredak, tako da je proces u određivanju statusa sada u završnoj fazi.

Napadi na bilo koga od osoblja ili imovinu UMNIK-a jesu destruktivni i kontraproduktivni, naročito u ovom trenutku. Statusni proces nalazi se u kritičnoj fazi, oči celog sveta usmerene su na Kosovo i bilo kakav čin nasilja samo bi vratio sat unazad za Kosovo, dodaje se u saopštenju.

Na kraju se dodaje da je policija UNMIK-a zatražila saradnju od doslovno svakog građanina. Tražimo od svakog građanina koji ima bilo kakve informacije da odmah stupi u kontakt s najbližom policijskom stanicom ili međunarodnom policijom, kaže se u saopštenju.

Ivanović: Veći osećaj sigurnosti

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je za B92 da će najnovija odluka UNMIK-a o povećanju stepena pripravnosti pojačati osećaj sigurnosti kod Srba.

"Inače je deo već ranije proklamovane politike da će Kfor reagovati na svaki i najmanji pokušaj uznemiravanja stanovništva, bez obzira na etničku pripadnost", kaže on.

"Mislim da to znači da će i jedinice koje su nedavno došle i one koje se očekuju, zapretiti svima onima koji nameravaju da koriste nasilje. U svakom slučaju, od danas pa nadalje biće nam potrebna pojačana bezbednost", kaže Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.