Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK pojačava policiju na severu

Priština -- Nakon KFOR-a, i UNMIK namerava da pojača mere bezbednosti na severu Kosova, povećanjem broja pripadnika policije.

Nerazjašnjeno ubistvo mladog Srbina, koje se dogodilo 1. juna u blizini Zvečana, još jedan je težak slučaj na severu Kosova koji, kako navodi prištinski dnevnik Zeri, kontrolišu vlasti Srbije.

U poslednje vreme učestaliji incidenti, u kojima je ubijeno troje ljudi, bili su povod da Koordinacioni centar optuži međunarodnu administraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da toleriše takve događaje i ne ispunjava obavezu da pruži bezbednost srpskoj zajednici, piše list.

Pozivajući se na izvore iz UNMIK-a, Zeri, međutim, tvrdi da je samo za jedan od tih incidenata, kada je pre godinu dana jedan Srbin ubijen u Gračanici, istraga potvrdila da je bio etnički motivisan. Etničke pozadine, prema pisanju prištinskog lista, nema ni u poslednjem slučaju ubistva jednog Srbina kod benzinske pumpe na putu od Zvečana do Žitkovca.

Učestalost incidenata, međutim, izaziva zabrinutost međunarodne administracije u Prištini, pa je KFOR nedavno najavio povratak u bazu na severu Kosova blizu administrativne granice, a sada se, dodaje dnevnik, očekuje da dodatne mere bezbednosti preduzme i UNMIK.

Kako piše Zeri, očekuje se da će na sever Kosova, kako se navodi, najproblematičniju oblast za očuvanje stabilnosti tokom završne runde pregovora o statusu, biti poslate dodatne policijske snage koje treba da stanje zadrže pod kontrolom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.