Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK otvara kancelariju u Briselu

Priština, Madrid, Prag -- Institucije Kosova su odavno tražile da imamo kancelariju u Briselu i to nam se sada omogućilo, kaže Joakim Riker.

Šef UNMIK-a Joakim Riker kaže da će kancelarija u Briselu imati tehničku ulogu i koju će voditi zvaničnici međunarodne administracije.

Riker nije izneo mnogo detalja, ali je ocenio da će kancelarija služiti Kosovu da se zbliži sa Evropskom unijom, kada se zna stremljenje Kosova da jednog dana bude deo evropskih integracija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Riker se juče vratio iz Beča gde se sastao i sa specijalnim izaslanikom UN za status Kosova Martijem Ahtisarijem.

Šef UNMIK-a posle povratka u Prištinu izrazio je uverenje da neće biti drugih odlaganja i da će Ahtisari predstaviti svoj predlog o statusa Kosova krajem januara 2007. godine.

"Nezavisno Kosovo suprotno težnjama EU"

Španski državni sekretar za evropske poslove Alberto Navaro kaže da njegova zemlja zalaže da se odmah nastave pregovori EU sa Beogradom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uz uslov da sporazum bude zaključen kada Srbija dostigne punu saradnju s Haškim tribunalom.

"Podržavamo u potpunosti taj predlog Italije, baš kao što iza njega stoje Austrija, Slovenija, Grčka, Češka, Slovačka, Rumunija i Bugarska. Pokušaćemo da to pitanje stavimo na dnevni red i sledećeg Saveta ministara, iako postoje veliki otpori Velike Britanije i skandinavskih zemalja", rekao je Navaro u intervjuu za Novosti.

On je rekao da bi nezavisno Kosovo bilo suprotno onome čemu teži EU, a ona teži stvaranju multietničkih država. Navaro je takođe rekao da je dobar primer za rešenje kosovskog pitanja iskustvo Španije.

Češka bi mogla da jednostrano prizna Kosovo

Češka će možda priznati nezavisnost Kosova i ako bi je pokrajina proglasila jednostrano, izjavio je češkom radiju šef češke diplomatije Aleksandar Vondra.

"Naravno, učestovaćemo i u stavu Evropske unije, doći ćemo do nečega. Mandat Ahtisarija je relativno širok i verujem da će na kraju biti rešenje koje će biti korisno za sve", rekao je Vondra posle jučerašnjeg sastanka Srednjeevropske inicijative u Tirani.

Najava eventualnog priznavanja nezavisnosti Kosova i u slučaju kada bi bila proglašena jednostrano predstavlja osetno odstupanje od dosadašnjeg stava Češke prema rešavanju statusa Kosova, koja je iščekivala zajednički stav Evropske unije, a posebno kada se uzme u obzir ideja prethodnog češkog premijera, socijaldemokrate Jiržija Paroubeka, koji je kao najbolje rešenje predlagao podelu Kosova po etničkoj liniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.