Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK odbacio navode AI

Priština -- Predstavnici UNMIK su odbacili optužbe Amnesti internešenela o trgovini belim robljem i prostituciji na Kosovu.

U neuobičajeno dugom saopštenju UNMIK ocenjuje da je izveštaj krajnje neodmeren, da sadrži mnogo generalizovanih ocena i da u celini ne oslikava pravo stanje i napore međunarodne civilne i vojne misije i mnogih nevladinih organizacija da suzbiju taj vid kriminala.

Kako za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić, naglašava se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kompletan izveštaj zasnovan na podacima iz perioda od 1999. do 2001, neposredno posle dolaska UNMIK i KFOR. Na taj način bi se mogao steći utisak da je situacija 2004. identična onoj iz 2001, što, kako se naglašava, apsolutno nije istina. Navodi se podatak da je specijalizovana jedinica UNMIK-policije tokom 2003. izvršila 2.047 racija u barovima i drugim objektima širom Kosova, a za koje se sumnjalo da su mesta na kojima se vrši trgovina ljudima ili da su korišćeni za prostituciju. "Tokom racija su u tim barovima zatečeni samo jedan međunarodni policajac i ukupno tri službenika UNMIK", kaže se u saopštenju, ali se ne navodi da li je protiv njih pokrenut bilo kakav postupak.

"Zbog nedozvoljenih aktivnosti, tokom 2003. je na Kosovu zatvoreno 57 objekata, a protiv 60 osoba su podignute optužnice pod sumnjom da su umešane u trgovinu ljudima. U tim barovima je otkriveno 1.100 devojaka koje se tretiraju kao moguće žrtve trgovine ljudima, a u skladu s tim im je pružena adekvatna pomoć", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da UNMIK ozbiljno i sistematski prilazi rešavanju problema trgovine ljudima i prostitucije i sarađuje s brojnim međunarodnim agencijama i nevladinim organizacijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.