Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK o struji naredne nedelje

Beograd, Priština -- UNMIK bi u utorak mogao pozitivno da odgovori na ponudu Vlade Srbije o donaciji električne energije za srpske enklave na Kosovu.

Predsednica Koordincionog centra Sanda Rašković Ivić kaže da su članovi beogradske delegacije na sastanku u Prišini uspeli da ubede predstavnike UNMIK-a da donacija od 50 miliona kilovatčasova neće biti namenjena samo srpskom stanovništvu.

"Ponovili smo da dajemo 50 miliona kilovatčasova donacije za srpske enklave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to za sve stanovnike tih enklava i time smo razvejali strahove UNMIK-a da se radi o 'jednonacionalnoj donaciji'. Objasnili smo da tamo, u srpskim enklavama živi oko 20.000 ljudi koji nisu Srbi i koji će takođe dobijati struju", kaže Raškovićeva.

Ona je rekla da je na sastanku zahtevano da predstavnici Koordinacionog centra potpišu kolektivni ugovor sa UNMIK-om i KEK-om. Prema oceni Rašković Ivić, taj ugovor će omogućiti srpskoj strani da vrši monitoring distribuicije električne energije.

Po pitanju rada Telekoma na Kosovu i Metohiji viđenja srpske strane i UNMIK-a su različita, kaže potpredsednik Koordinacionog centra Nenad Popović: "Zajedno sa Telekomom imamo poziciju da Telekom legalno radi po licenci koju je dobio još 1997. godine, na 20 godina i za koju je platio 125 miliona nemačkih maraka, dok UNMIK smatra da sve počinje od 1999. godine, s čim mi ne možemo da se složimo. Naš je predlog bio da se do rešenja finalnog statusa ostavi status kvo, da Telekom produži da radi".

Popović je dodao da će predstavnici Telekoma, Koordinacionog centra, UNMIK-a i Telekomunikacione agencije održati hitan sastanak, verovatno već sledeće nedelje, kako bi se sve nesuglasice otklonile.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.