Izvor: B92, 18.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK nadležan za administraciju i bezbednost u Mitrovici

Beograd -- Dogovor o severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su postigli UNMIK i vlasti u Beogradu, predviđa da u tom delu grada UNMIK preuzme i administrativnu i policijsku kontrolu. U dokumentu koji nosi datum 2. novembar prošle godine, a koji je dat agenciji Beta na uvid, navodi se da će severnim delom Mitrovice, nastanjene većinom Srbima, upravljati jedino "UNMIK administracija - Mitrovica" koja će raditi po ovlašćenjima opštinskog administratora.

"UNMIK administraciju - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mitrovica podržavaće Savetodavni odbor koji će činiti stanovnici severne Mitrovice. Odbor će biti konsultativno telo koje će davati preporuke. Na čelu Odbora biće UNMIK, a imaće sedam članova koje će postaviti specijalni izaslanik generalnog sekretara posle neophodnih kosultacija", navodi se u dogovoru o administraciji.

"Osoblje kancelarije uključujući 39 članova lokalnog osoblja biće prebačeno u UNMIK administraciju. UNMIK administracija - Mitrovica će zapošljavati maksimalno još 60 lokalnih službenika, a prednost će biti data kvalifikovanim kandidatima osoblja predratne opštine".

Dogovorom o lokalnoj administraciji predviđeno je i da Beograd ohrabri osoblje koje je radilo u predratnoj opštini da se zaposli u UNMIK administraciji, a takođe i da do 15. novembra 2002. prestane sa finansiranjem predratne opštine i regionalne administracije u severnoj Mitrovici.

"Biće obezbeđeno da katastarski podaci o Mitrovici budu predati UNMIK administraciji do 15. novembra. UNMIK se obavezuje da će pojačati svoje prisustvo u severnoj Mitrovici kroz druge inicijative. Sedište Kosovske povereničke agencije biće locirano u severnom delu Mitrovice, čime će stanovništvu biti poboljšane usluge i čime će biti stimulisana ekonomija", navodi se u dokumentu.

"Kada UNMIK administrcaija - Mitrovica bude uspostavljena, UNMIK će ohrabriti EU i druge organizacije da pomažu i investiraju u Mitrovici", piše u dogovoru o administraciji. U drugom dogovoru, koji se odnosi na policiju i pravosuđe, navodi se da će "UNMIK i Beograd potpisati sporazum o razumevanju o Kosovskoj policijskoj službi".

"Beograd će predati UNMIK-u 400 prijava kandidata za Kosovsku policijsku službu, u skladu sa odlukama na Radnoj grupi". "KPS će iz tih aplikacija izabrati 10 bivših oficira MUP-a koji će posle kraćeg kursa biti instruktori u školi KPS-a. Dodatnih 50 kandidata KPS će biti izabrano sa ponuđene liste. Prvobitnih deset će biti instruktori za buduće klase srpske KPS i pružaće im teorijsku i praktičnu obuku u policijskoj stanici severne Kosovske Mitrovice". "KPS će regrutovati nove kandidate sa ponuđene liste, kada obuka prve dve klase bude završena".

"UNMIK policija i KPS predstavljaće", shodno sporazumu, "jedino legitimno policijsko prisustvo u severnoj Mitrovici od 15. novembra". U delu dogovora o bezbednosti i policijskoj okolini navodi se da će UNMIK u koordinaciji sa Kforom pružati bezbednosnu i policijsku podršku u severnoj Mitrovicu i nametaće vladavinu prava. "Beograd neće finansirati ili na drugi način podržavati članove takozvane posmatračke članove (čuvari mostova), počevši od 15. novembra. Beograd će u potpunosi podržavati konstruktivnu politiku saradnje sa UNMIK-om u Mitrovici i radiće protiv opstrukcije progresa", navodi se u dokumentu dostavljenom Beti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.