UNMIK istražuje prištinsku kliniku, zločini nad Srbima nisu predmet istrage

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK istražuje prištinsku kliniku, zločini nad Srbima nisu predmet istrage

PRIŠTINA - Unmik je formirao istražni tim koji će se baviti samo nedavnim slučajem ilegalne transplantacije organa na prištinskoj klinici "Medikus", ali ne i navodnim ratnim zločinima, na čemu insistira srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je ranije da će Unmik formirati istražni tim koji će se baviti i navodima o ilegalnoj trgovini organima kosovskih Srba, ali zamenik portparola Unmika Rasel Giki kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Unmik formirao istražni tim koji će, sa timom kosovske policije koji se bavi trgovinom organima, istraživati slučaj transplantacije organa na "Medikusu".

On je za B92 rekao da nesporazum nastaje jer se mešaju dva događaja, te da su jedno navodi o ratnim zločinima nad Srbima i nelegalnoj trgovini organima, a drugo nedavni događaji kada je ustanovljeno da su na klinici "Medikus" rađene ilegalne transplantacije organa.

"Sećate se da je, pre oko nedelju dana, izvršeno više hapšenja na toj klinici. Na slučaju 'Medikus' rade i međunarodni istražioci, ali ti timovi se bave navodima da je bilo ilegalne transplantacije organa na klinici. Oni se ne bave navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine", rekao je Giki.

U srpskom Tužilaštvu za ratne zločine međutim navode da je u četvrtak, 13. novembra, iz jedinice za ratne zločine Unmika upućen poziv zameniku tužioca Dragoljubu Stankoviću da pomogne u istrazi.

Poziv je bio odgovor na zahtev tužilaštva da Unmik obezbedi mrtvačnicu u Orahovcu u kojoj se, kako se vjeruje, nalaze dokazi značajni za istragu o ilegalnoj trgovini organima kosovskih Srba, za vreme i posle rata 1999. godine.

"Istrage koje se vode u Beogradu i Prištini povezuje to što se isti ljudi navode kao učesnici ilegalnih transplantacija", izjavio je portparol Tužilatva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tužilaštvo radi na rasvetljavanju sudbine oko 300 Srba koji su nestali na Kosovu, a za koje se sumnja da su završili u logorima na severu Albanije, gde su nekima od njih vađeni organi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.