Izvor: B92, 24.Apr.2010, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK: Osuda napada na Srbe u Žaču

Njujork -- Šef misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, Lamberto Zanijer oštro je osudio kamenovanje srpskih povratnika u selu Žač na Kosovu i Metohiji.

On je pozvao na dijalog pripadnike srpske i albanske zajednice, koji "moraju da žive jedni sa drugima". Zanijer je izrazio zabrinutost zbog uznemiravanja članova 26 srpskih povratničkih porodica, čiji su šatori nekoliko noći kamenovani u selu Žač na istoku srpske pokrajine.

"Prištinske vlasti su s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravom okarakterisale incidente 'kukavičkim i nepodnošljivim' i pozvale da napadači budu privedeni pravdi", rekao je Zanijer, a objavljeno je na sajtu UN.

Šef UNMIK-a je upozorio da "takvi incidenti mogu negativno uticati na delikatan proces povratka raseljenih lica u svoje domove na Kosovu". Zanijer je istakao potrebu da se osigura da se ne ponove slični incidenti i da je jedino trajno rešenje pitanja povratnika "otvoren i iskren dijalog".

U poslednjem izveštaju o Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna Savetu bezbednosti navedeno je da je, iako je dobrovoljan povratak i dalje na niskom nivou, prošle godine zabeležen porast povratnika u odnosu na prethodnu.

Tako se prošle godine u svoje domove vratilo više od 1.100 ljudi, dok je njihov broj 2008. bio 679.

U prva dva meseca ove godine na Kosovo se dobrovoljno vratilo 259 pripadnika etnički manjinskih zajednica, među kojima je 90 Srba, 22 Albanca, 30 Roma, 89 Aškalija and Egipćana, 16 Bošnjaka i 12 Gorana.

Prošle godine u istom periodu u južnu srpsku pokrajinu vrtilo se 55 osoba.

U izveštaju se navodi da su prošlogodišnji napori Visokog komesara UN za izbeglice, srpskog Ministarstva za Kosovo i Metohiju i Ministarstva za zajednice i povratak u Prištini "oživeli zainteresovanost raseljenih i dali novi podsticaj procesu povratka".

Ban je, međutim, istakao da je "ukupan broj povratnika i dalje razočaravajuće mali" i pozvao na saradnju svih strana kako bi se njihov broj povećao.

U selu Žač nepoznate osobe su u noći između utorka i srede u nekoliko navrata kamenovale dva kampa sa šatorima UNHCR-a u koje su smešteni članovi 26 srpskih povratničkih porodica, koji su juče napustili selo i otišli u centralnu Srbiju.

Srbi su se u selo Žač vratili krajem marta, a zbog njihovog povratka lokalni Albanci su više dana protestovali tvrdeći da su među povratnicima i oni koji su učestvovali u progonu i ubistvima njihovih sunarodnika, što povratnici negiraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.