Izvor: B92, 18.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK: Odgovorni rumunski policajci

Priština -- Prema privremenom izveštaju, za smrt dva člana Samoopredeljenja tokom protesta u Prištini, odgovorni rumunski policajci.

Međunarodni javni tužilac u Prištini Robert Din podneo je šefu UNMIK-a Joakimu Rikeru privremeni izveštaj o smrti dva demonstranta na demonstracijama u Prištini 10. februara, u kome je za smrt dvojice i ranjavanje nekoliko učesnika demonstracija pokreta Samoopredeljenje okrivio rumunske policijace UNMIK-a.

"Izveštaj navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji osnova za zaključak da su rumunski policajci odgovorni za dva fatalna i dva ozbiljna ranjavanja. To smo ustanovili na forenzičkom ispitivanju. Metke ispaljene na demonstracijama isključivo koriste rumunske snage", rekao je Din.

Din je, kako je preneo KiM radio, dodao da su rumunski policajci posle demonstracija u Prištini napustili Kosovo i Metohiju i da se trenutno nalaze u Rumuniji. Iako smatra da je saradnja sa njima bila dobra, Din ne želi da se oni vrate u Pokrajinu.

"Koliko je meni poznato, oni su u Rumuniji i ne vidim razlog da se vrate na Kosovo. Pre nego što su otišli, pomogli su nam davanjem uzoraka metaka i povodom istrage bili su nam na raspolaganju. Sve informacije koje smo želeli da dobijemo od njih, nismo dobili”, rekao je Din.

On je rekao da izveštaj koji je podneo šefu UNMIK-a nije konačan i da se istraga nastavlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.