UNMIK: Beograd da ne podriva izbore

Izvor: B92, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK: Beograd da ne podriva izbore

Priština -- UNMIK pozvao Beograd da ne traži od kosovskih Srba da ne izađu na izbore na Kosovu zakazane za 17. novembar.

"Minimum što UNMIK očekuje jeste da Beograd ne ometa kosovske Srbe da učestvuju na ovim izborima", rekao je portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko u Prištini.

On je kazao da je tokom prethodne dve nedelje UNMIK dobio izveštaje prema kojima zvanični Beograd, ali i neki srpski lideri na Kosovu, ne samo da što nisu podsticali kosovske Srbe da učestvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izborima, već su ih odvraćali, a u nekim slučajevima i pretili kandidatima koji su se prijavili za izbore.

Neki od njih, rekao je Ivanko, posle toga su povlačili kandidature: "To je neprihvatljivo. UNMIK još jednom apeluje na Beograd da se uzdrži od bilo kakvih aktivnosti koje podrivaju izbore i učešće Srba na njima".

Ivanko je rekao da Beograd "prema svojim javnim izjavama izgleda kao da je veoma posvećen Rezoluciji 1244", kao i da "njihove aktivnosti na Kosovu treba da budu u skladu sa njihovim rečima".

Upitan kako će biti organizovano glašanje na severu Kosova ukoliko tamošnji Srbi ne dopuste da u školama budu glasačka mesta, portparol OEBS-a Sven Lindholm je rekao da se prave planovi za "mobilne timove" koji će omogućiti svakome da glasa.

Reagujući na informacije da je američki sekretar za odbranu Robert Gejts najavio mogućnost povlačenja vojnika sa Kosova tokom naredne godine, portparol Kfora Bertran Bono je kazao da nijedna zemlja koja ima vojnike u sastavu Kfora nije najavila njihovo povlačenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.