Izvor: B92, 16.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN ublažavaju Ananovu izjavu

Njujork, Sent Klu -- UN su u četvrtak ublažile izjavu generalnog sekretara UN Kofija Anana da je američka invazija na Irak bila nelegalna.

Izjavom, koju je Anan u sredu dao radiju BBC, a u kojoj je ocenio da je invazija na Irak bila nelegalna jer je prekršila Povelju UN, Anan je najviše pogodio SAD i njihove najbliže saveznike Britanace i Australijance. "Anan smatra da nema razlike u odnosu na ono što on govori više od godinu dana i taj stav je dobro poznat vladama država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica UN", izjavio je portparol UN Fred Ekard.

Kad je rat u Iraku počeo, Anan je "isticao potrebu da se okupe članice Saveta bezbednosti i sve članice UN i da se pozabave situacijom u Iraku, pošto je obnova stabilnosti Iraka u interesu svih", dodao je Ekard. Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN se u svojoj najovijoj izjavi "nije osvrnuo unazad, već je gledao napred".

Ekard je dodao da je Anan "prilično nevoljno" upotrebio izraz "nelegalno" i da je to učinio tek pošto ga je novinar ponovo upitao da li je invazija na Irak bila nelegalna.

Povodom ove ocene generalnog sekretara UN, u četvrtak se oglasio i predsednik SAD, koji je izjavio da su UN glasale za vojnu intervenciju u Iraku. "UN su razmotrile iste obaveštajne podatke kao i ja i zaključile su da Sadam Husein predstavlja pretnju. Savet bezbednosti je sa 15 prema nula izglasao da Sadam Husein prizna krivicu i razoruža se pod pretnjom ozbiljnih posledica", rekao je Džordž Buš. "Mislim da kada organizacija, kao što je UN, nešto kaže, treba da se toga i pridržava", dodao je američki predsednik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.