Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN ponovo o Kosovu

Vašington, Beograd, Peking -- Predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović otputovao u Njujork, gde će u četvrtak učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN.

Na sednici će biti razmotren tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Kofija Anana o stanju na Kosovu i Metohiji. Sa Čovićem je otputovao i potpredsednik Koordinacionog centra i savetnik premijera Vojislava Koštunice Slobodan Samardžić.

Dušan Janjić podseća da je 2005. godina veoma važna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer predstoji ozbiljna transformaciji UNMIK-a. Janjić kaže da je realno očekivati da će Savet bezbednosti verifikovati metodologiju prema kojoj bi do polovine ove godine trebalo da se završi izveštaj primene standarda.

"Izuzetno je važno ono što će biti na sednici, zato što će se tamo dogovoriti metodologija, a često metodologija može da prejudicira i rešenje, pogotovo kad jedna strana, kao što je Srbija, u izuzetno lošem međunarodnom položaju i njene pregovaračke pozicije su ispod nule. Dakle, rekao sam, rezimira se rezultat iz 2004, a nije bilo rada, bilo je blokada, bilo je svađa... Dakle, ovaj Savet bezbednosti UN biće prekretnica i za Beograd", ocenjuje Janjić.

I dok su sa zapada, prevashodno od sadašnjih i bivših visokih funkcionera, stigle ocene da se rešenje mora pronaći bez obzira na stav Boegrada, nešto drugačiji tonovi stižu iz Kine, koja je ocenila da su nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet SCG nepovredivi i da je Kosovo sastavni deo državne zajednice.

Janjiić ocenjuje da je to zauzimanje pozicija i da je pred sednicu očekivano: "Unapred svi, kao Kina, Amerika, Rusija, pokušavaju da poprave svoje pozicije. Naravno, izuzetno je važno šta misle Kina, Rusija, jer one jedino imaju pravo veta na odluke Saveta bezbednosti. Ali, maksimum odluke Saveta bezbednosti može biti da se krajem ove godine ili početkom sledeće, preporuči nova rezolucija!"

Janjić, međutim, upozorava Vladu da će ako se neprihvati posla i ne počne da sarađuje, biti označena kao vlast koja je izgubila potpunu kontrolu nad Kosovom.

Kosovo: Blizu odgovora?

SAD i EU će tokom 2005. dati sveobuhvatnu ocenu primene standarda na Kosovu. Stejt department u dokumentu o saradnji Evropske unije i SAD navodi da će u zavisnosti od te ocene početi razmatranje konačnog statusa Kosova.

U dokumentu su sve balkanske zemlje pozvane da potpuno sarađuju s Haškim tribunalom, što je uslov za evroatlantske integracije. "SAD i EU su poslednjih 10 godina zajednički radile na sprečavanju sukoba na Balkanu i njihov cilj je ubrzana integracija tih zemalja u evroatlantske strukture", navodi se u dokumentu objavljenom u utorak. "SAD snažno podržavaju poziciju EU da je budućnost balkanskih zemalja u okviru EU, dok proces stabilizacije i pridruživanja nudi tim zemljama dugoročnu perspektivu pune integracije u EU".

Paten: Srbija bez prava veta

Kris Paten, bivši komesar EU za spoljne poslove, navodi da Srbija nema pravo veta na pitanje konačnog statusa Kosova.

U komentaru za "Fajnenšel tajms", Paten, sada potpredsednik Međunarodne krizne grupe, piše da je neophodno naći izvodivo rešenje za Kosovo, pa makar i bez pristanka Beograda. Paten smatra da Kontakt-grupa odmah treba da objavi vremenski raspored za nezavisnost tako što će napraviti "Kosovski sporazum".

Procena standarda sredinom godine treba da bude povod za pisanje tog sporazuma, koji bi bio usvojen na međunarodnoj konferenciji i koji bi uključivao i Ustav ratifikovan referendumom na Kosovu, smatra Paten. Taj sporazum, međutim, ne bi dao odrešene ruke kosovskim Albancima. "Njihov doprinos nezavisnosti moraju da budu čelično čvrste garancije za zaštitu Srba i drugih manjina, a od Kosova bi trebalo tražiti i da primi nezavisnu međunarodnu posmatračku misiju koja bi izveštavala o svakom propustu nezavisnog Kosova da ispuni obaveze", piše Paten.

"Da bi bio umiren strah od 'Velike Albanije' u regionu, sporazumom bi moralo da bude isključeno ujedinjenje Kosova s Albanijom ili nekom drugom susednom državom ili teritorijom", piše Paten.

Karluči: Kosovu dati nezavisnost

Bivši ministar odbrane SAD Frenk Karluči kaže da Kosovo treba da dobije nezavisnost. Karluči je ocenio da bi proces davanja pune nezavisnosti Pokrajini mogao biti završen do sredine 2006. U uvodniku "Njujork tajmsa" "Rat koji nismo završili", Karluči navodi da Albanci traže nezavisnu državu i da beskrajno odlaganje razgovora o konačnom statusu izaziva njihovu duboku frustraciju i ozlojeđenost.

"Kosovo je u ekonomskom vakuumu zato što je pod administracijom Ujedinjenih nacija, ne može biti deo međunarodnog bankarskog sistema i ne može da pozajmljuje novac od razvojnih banaka. S nezaposlenošću od 70 odsto, Pokrajina je gladna međunarodne razmene, koja joj je izuzetno potrebna", piše Karluči.

Karluči je ocenio da je s približavanjem proleća moguće novo nasilje, slično onom iz marta prošle godine. "Ovoga puta kosovski Srbi mogu zatražiti zaštitu Beograda, što bi dovelo do otvorenog rata na Balkanu. U tim okolnostima, UNMIK bi verovatno bio evakuisan, a NATO i Kosovska policijska služba bi bili ostavljeni, nisu na nivou tog zadatka da održavaju red", naveo je on.

"Napredak ka nezavisnosti bi zavisio od odnosa prema Srbima i drugim manjinama, a nova država bi morala da pruži čvrste garancije manjinama u vezi sa zaštitom njihovih prava. Može se pokazati da je teško dobiti saglasnosti Saveta bezbednosti UN za nezavisnost Kosova pošto Rusija, kao zaštitnik Srba, može da bude protiv tog procesa. SAD mogu da pariraju tome tako što će pridobiti što više zemalja EU za priznavanje nezavisnog Kosova, u nadi da će Rusi slediti volju većine", zaključuje Karluči.

Grosman: Skori dogovor u EU

Odlazeći državni podsekretar SAD za Balkan Mark Grosman ocenio je da će Evropska unija do sredine idućeg meseca postići saglasnost o budućnosti Kosova.

Grosman je za "Glas Amerike" rekao da na Kosovu ima napretka u sprovođenju standarda UN, ali je dodao da mora biti urađeno mnogo toga na poboljšanju ljudskih prava Srba i ostalih manjinskih zajednica. "2005. će biti prekretnica za budućnost Kosova", rekao je Grosman, jedan od autora dokumenta "Standardi za Kosovo".

Đintao: Kosovo deo SCG

Predsednik Kine Hu Đintao i šef diplomatije Li Džaosing sastali su se u sredu s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Zvaničnici Kine su izjavili da su nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i Crne Gore nepovredivi i da je Kosovo deo SCG i preneli Tadiću da Kina zadržava svoj stav da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mora biti dosledno poštovana.

Predsednik Srbije je rekao da je to od ogromnog značaja jer će se Kina, kao stalna članica SB UN dosledno pridržavati tih stavova.

Ocenjeno je da su međusobni politički odnosi izvanredni, što dodatno stvara dobru klimu i za razvoj svih ostalih odnosa.

Fini: Ne o nezavisnosti Kosova

Tokom zvanične posete Beogradu, ministar spoljnih poslova Italije Đanfranko Fini izjavio je da je nezavisnost Kosova u ovom trenutku nemoguća. "Trenutno ne postoje uslovi i ne može se razgovarati o nezavisnosti Kosova. Neophodno je da Beograd aktivno uzme učešće u tim procesima i tako se dođe do rešenja prihvatljivog za sve strane", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.