UN: Srbija promoviše ljudska prava i pridaje im značaj

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Srbija promoviše ljudska prava i pridaje im značaj

Ujedinjene nacije (UN) pripremaju niz akcija koje će svetu poslati signal da je Srbija zemlja koja pridaje značaj ljudskim pravima i promoviše ih, najavio je stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante.

"Srbija može da bude ponosna i da posluži kao model za interparlamentarnu saradnju, kao i međusobnu saradnju svih institucija koje se bave ljudskim pravima", kazao je Infante na konferenciji "Ljudska prava i parlamentarci", održanoj u Skupštini Srbije.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << njegovim rečima, Srbija je ratifikovala većinu dokumenata i konvencija UN o ljudskim pravima, a čine se koraci da i svi preostali dokumenti u toj oblasti budu ratifikovani.

"Nalazi komisije UN koja prati inplementaciju ovih dokumenata, takođe su pozitivni kada je Srbija u pitanju", kazao je Infante. Šef misije OEBS-a u Srbije Tomas Mur istakao je da je Srbija "aktivna i kredibilna članica u međunarodnim organizacijama".

On se osvrnuo i na jedanaestu godišnjicu od demokratskih promena u Srbiji, ocenivši da su građani tada jasno dali do znanja da žele da žive u državi koja je privržena demokratiji.

"Građani su tog 5. oktobra pokazali da žele institucije koje će poštovati njihova prava", kazao je Mur.

On je prokomentarisao i pojedine ocene da se u Srbiji nakon jedanaest godina uopšte nije promenio sistem vrednosti i ocenio da to nije tačno.

"Sada postoje nezavisna tela koja vode računa o zaštiti ljudskih prava poput ombudsmana, poverenika za informacije od javnog značaja i poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sada imamo i nevladine organizacije koje aktivno promovišu i učestvuju u zaštiti ljudskih prava", kazao je Mur.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović istakla je da Srbija sada prepoznaje značaj ljudskih prava, što je vidljivo i u zakonodavnoj aktivnosti. "Tu, pre svega, mislim na usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o ravnopravnosti polova i ratifikaciju brojnih međunarodnih konvencija", navela je predsednica parlamenta.

Ona je ocenila da su građani Srbije posebno osetljivi na niz pitanja u domenu ljudskih prava, a naročito zbog istorijskog iskustva. "U ime bolje budućnosti očekujemo da u njoj neka otvorena pitanja budu zatvorena", poručila je Đukić-Dejanović.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.