UN: Na Kosovu ignorišu Zanijera

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Na Kosovu ignorišu Zanijera

Njujork, Beograd -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, u svom novom izveštaju, upozorio je da kosovski zvaničnici ignorišu njegovog specijalnog predstavnika Lamberta Zanijera.

Prvi čovek svetske organizacije, Ban Ki Mun, upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti da kosovske vlasti, još od jednostranog proglašenja nezavisnosti februara prošle godine, ignorišu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, tražeći što skorije povlačenje misije sa Kosova.

"Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti nastavile su da deluju u skladu sa 'ustavom republike Kosovo’ i u više navrata tražile okončanje misije UNMIK-a, naglašavajući da rezolucija 1244 više ne predstavlja relevantan dokument i da oni nemaju nikakve pravne obaveze da poštuju taj dokument", navodi se u redovnom Banovom izveštaju, koji je u sredu uveče podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN.

Takav stav kosovskih zvaničnika, kako je naveo šef UN, rezultirao je "minimalnim" kontaktima predstavnika vlasti u Prištini i Zanijera, ali je, istovremeno, saradnja na praktičnim pitanjima nastavljena.

Ban je, u izveštaju koji će se 17. juna naći na dnevnom redu Saveta bezbednosti, ocenio da misija Evropske unije na Kosovu, Euleks, funkcioniše pod patronatom svetske organizacije i statusno neutralno u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Kao jedan od ozbiljnijih problema, šef UN je naveo kontroverze oko poseta srpskih zvaničnika Kosovu, te tvrdnje vlasti u Prištini da predstavnici vlasti u Beogradu, bez odobrenja kosovskog ministarstva spoljnih poslova, ne mogu ulaziti na teritoriju te pokrajine.

Ban je upozorio i da Kosovska elektrodistribucija treba da zauzme fleksibilniji stav u vezi sa rešavanjem problema snabdevanje strujom za srpske enklave, pre svega zbog osetljivog okruženja, ali je i naveo da isključenja nemaju nacionalnu pozadinu.

Ban je naveo i da je broj povratnika razočaravajuće mali, jer se na Kosovo od početka godine vratilo svega 137 prognanih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.