U vrtić uz dve potvrde - od poslodavca i lekara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2020, 10:34

U vrtić uz dve potvrde - od poslodavca i lekara

Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju u ponedeljak, 11. maja.

U vrtić će samo moći deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju u sedištu firme, sa kontaktom poslodavca.

Prijem deteta u predškolsku ustanovu biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dete zdravo(sistematski pregled koji se obavlja pre upisa u vrtić ili nakon dužeg odsustva deteta iz vrtića), kao i da je uredno vakcinisano.

U svim vrtićima pre dolaska dece mora biti obavljeno pranje, čišćenje i dezinfekcija pribora, prostora i opreme.

Lokalna samouprava u obavezi je da nabavi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstva i pribor za dezinfekciju i ličnu higijenu.

Na ulazu u objekat mora se postaviti dezobarijera - sunđer ili krpa dobro natopljen sredstvom za dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

Svakodnevno pre dolaska u vrtić roditelj ima obavezu da izmeri temperaturu sebi i detetu i u slučaju povišene temperature ne dovodi dete u vrtić i o tome obavesti vaspitača.

Roditelj je u obavezi da najavi povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije.

Dete u vrtić dolazi u pratnji jednog roditelja, da bi se smanjila gužva, i poželjno je da to bude isti roditelj svakog dana, ako to nije moguće dete dovodi roditelj koji može.

Roditelji su u obavezi da nose masku koja prekriva nos i usta, da međusobno drže distancu od dva metra, da dezinfikuju ruke na ulazu u objekat vrtića, kao i da obavezno pređu direktno preke dezobarijere za obuću.

U obavezi su da se po ulasku u vrtić prijave sestri na preventivi, da iz se beskontaktno izmeri temperatura i da uz minimalno zadržavanje preda dete vaspitaču u pristoru ispored sobe.

Roditelji može dovesti dete i napustiti objekat najkasnije 15 minuta pre početka doručka, kako bi se dezinfikovali holovi i hodnici i omogućilo bezbedno dopremanje hrane.

Pri svakoj sumnji na respiratornu infekciju dete se izdvaja u posebnu prostoriju, mora biti pod stalninmm nadzorom, obaveštavaju se roditelji, a u slučaju da se ne jave poziva se Hitna pomoć.

Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa hroničnim biolestima - respiratornim, kardiovaskularnim, malignim, dijavbetesom, kao i deca čiji roditelji imaju neku od navedenih bolesti.

Potrebno je da roditelji smanje učestalost svojih socijalnih kontakata u svakodnevnim aktivnostima kako bi se mogućnost zaraze virusom korona smanjila na minimum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koja deca i kako mogu u vrtić? Ministarstva poslala jasne instrukcije

Izvor: B92, 07.Maj.2020

Sve predškolske ustanove dobile su jasne instrukcije od ministarstava prosvete i zdravlja koje mere zaštite moraju da preduzmu vrtići koji se otvaraju 11. maja...U vrtić će samo moći deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju...

Nastavak na B92...

Deca u vrtić uz dve potvrde: Od poslodavca i lekara

Izvor: B92, 07.Maj.2020

Beograd -- Predškolske ustanove dobile su instrukcije od Ministarstva prosvete i Ministarstrva zdravlja za mere zaštite u vrtićima, koji se otvaraju 11. maja...U vrtić će moći samo deca čiji roditelji moraju na posao. To će dokazivati potvrdom od poslodavaca da roditelji poslove moraju da obavljaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.