U vladi 24 ministarstva

Izvor: Politika, 28.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vladi 24 ministarstva

Parlament sutra raspravlja o zakonskim predlozima o vladi i ministarstvima

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović sazvala je za sutra vanrednu sednicu srpskog parlamenta, na čijem dnevnom redu će biti zakonski predlozi o izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije i o ministarstvima, a čije usvajanje treba da omogući izbor nove vlade, za čijeg je mandatara predložen Mirko Cvetković, dosadašnji ministar finansija.

Sednica novoformiranog parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakazana je za podne, a u skupštinskom saopštenju je precizirano da je sazvana na zahtev 122 poslanika.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče, u intervjuu Tanjugu, da bi nova vlada, trebalo da bude formirana naredne sedmice, a da će politički dogovor Demokratske stranke i koalicije SPS-PUPS-JS građanima uskoro biti vidljiv kroz podelu resora u novoj vladi. „Imamo politički dogovor sa DS-om i on ima snagu sporazuma. To znači da ćemo sa njima u vladu, čije formiranje očekujemo u narednih sedam do deset dana”, precizirala je Đukić-Dejanović.

Predsednica srpskog parlamenta je rekla i da očekuje da na oba zakonska predloga bude podnet veliki broj amandmana i da zbog toga ne može da precizira kada bi ti zakoni mogli da budu usvojeni. „Parlament će sigurno raspravljati o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i gasnom sporazumu sa Rusijom, ali tek kada ih vlada uputi u skupštinsku proceduru”, navela je Đukić-Dejanović, dodajući da će od procene vlade o tome šta je prioritet zavisiti koja će se zakonodavna materija naći na dnevnom redu.

Nova vlada trebalo bi, javlja Beta, da ima ukupno 27 članova, što je čini jednom od „većih” u poslednjih deset godina. U vladi će, pored premijera, biti još četiri potpredsednika, od kojih će trojica imati i ministarske resore, još 21 ministar sa resorom i jedan bez portfelja, a, kako Beta saznaje, Cvetković će na to mesto predložiti Bajrama Omeragića sa Bošnjačke liste.

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji su parlamentu na hitno usvajanje preksinoć uputila 122 poslanika vladajuće većine, a njegovu sadržinu preneo Tanjug, nova vlada imaće 24 ministarstva.

Izmene i dopune Zakona o vladi predviđaju uvođenje prvog potpredsednika, odnosno zamenika predsednika vlade, što do sada nije bio deo trenutno važećeg zakona, saznaje B92 u parlamentu. Novina je, takođe, uvođenja prava, takozvanog „zlatnog glasa”, koji znači da u slučaju da kabinet ima paran broj mesta, presuđuje odluka za koju je glasao i sam premijer.

Prema Predlogu zakona o ministarstvima, nova vlada će imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta, i zdravlja.

U njoj će biti i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, životne sredine i prostornog planiranja, kulture, za NIP, za Kosovo i Metohiju, vera, dijaspore i ljudskih i manjinskih prava.

Znači, predviđeno je formiranje novog ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministarstva za Nacionalni investicioni plan, kao i zadržavanje Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Kad je reč o predviđenoj podeli resora unutar nove vlade, šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić smatra da su socijalisti dobili više nego što im pripada po broju osvojenih mandata. „Moguće je da je SPS iz ovog sporazuma izašao sa većim učešćem u vlasti od G17 plus, ali to nije pitanje za nas već za Demokratsku stranku koja je takav sporazum sklopila sa SPS”, izjavila je juče Grubješićeva, a preneo Tanjug.

Ona je ponovila i stav stranke da neće pristati da se „na nivou Republike pravi jedna a u glavnom gradu druga koalicija”.

Ištvan Pastor, predsednik Mađarske koalicije, koja je u petak odbila ponudu predsednika Srbije Borisa Tadića da dobije mesto potpredsednika koji bi bio zadužen za regionalnu saradnju, izjavio je juče da će u narednih 48 sati sa predsednikom Tadićem biti precizirani svi detalji dogovora oko učešća te koalicije u vladi, Skupštini i Izvršnom veću Vojvodine, kao i lokalnoj samoupravi. Pastor je na konferenciji za novinare u Subotici poručio i da mađarska četiri poslanika „niukom slučaju neće otkazati podršku parlamentarnoj većini” jer bi to, kako je rekao, značilo da mađarska manjina želi da destabilizuje Balkan „više nego što on to već jeste”.

Upitana da li su pregovori o formiranju vlade ugroženi odbijanjem Mađarske koalicije da prihvati mesto potpredsednika bez ministarskog resora, Jelena Trivan, portparol Demokratske stranke, izjavila je da pregovori idu normalnim tokom i u dobrom tempu i da se izbor vlade očekuje krajem sledeće sedmice. A, na pitanje kada će na red doći ratifikacija gasnog sporazuma i SSP, Trivan je odgovorila da je „red koji se očekuje u Skupštini” – zakon o vladi i ministarstvima i potom „najurgentnije stvari koje čekaju Srbiju – gasni sporazum SSP i ratifikacija kreditnih aranžmana koje čekaju od prošle godine”.

Prema mišljenju Nove Srbije, vlada DS i SPS neće doneti ništa dobro građanima i njen raspad je „neizbežan”. Kako se navodi u saopštenju te stranke, predlog da nova vlada ima četiri potpredsednika i 27 ministara kao i da novi mandatar bude Mirko Cvetković dokaz je da SPS i DS ne razmišljaju o građanima Srbije i sve težoj ekonomskoj situaciji, već jedino žele da „namire” svoje političke interese. „Nova vlada će očigledno biti formirana kao savez stranaka koje nemaju uverenja, osećaj za političku realnost u kojoj se Srbija nalazi i koje su neprirodne i lišene svake principijelnosti”, ocenila je Nova Srbija.

B. Čpajak

[objavljeno: 29.06.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.