Izvor: B92, 04.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U utorak odluka o izlasku na izbore

Beograd -- Predsednik Srbije trebalo bi u utorak da da sopšti svoj stav o izlasku kosovskih Srba na izbore 23. oktobra.

Boris Tadić trebalo bi da saopšti svoju odluku nakon dvodnevnih razgovora sa predstavnicima kosovskih Srba. Inače, u poslednja dva dana svoj stav su jasno izložili patrijarh srpski Pavle i premijer Koštunica, koji se direktno protive izlasku. Patrijarh je pismo uputio u ponedeljak, i to premijeru Koštunici i predsedniku Tadiću.

Vrlo brzo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stigao i odgovor premijera koji poručuje da, kao predsednik Vlade, nema prava da pozove kosovske Srbe na predstojeće izbore na Kosovu. Koštunica ističe da u potpunosti deli uverenje patrijarha da "najpre moramo da se do kraja založimo da Srbi i drugi nealbanci uživaju elementarna ljudska prava i slobode, kako bi onda mogli da učestvuju u istinski demokratskim izborima".

Treba reći i da predsednik Tadić još uvek nije odgovorio na pismo patrijarha, ali je zato poslednja dva dana razgovarao sa predstavnicima kosovskih Srba. Poslednji sastanka završen je u ponedeljak popodne, a eventualni zaključci još uvek nisu saopšteni. Oliver Ivanović iz koalicije "Povratak" smatra da će predsednik Tadić pre donošenja odluke morati da sagleda poziciju Srbije u medjunarodnoj zajednici.

"U ovom trenutku, objektivno govoreći, naša pozicija je tako loša u međunarodnoj zajednici, da je pitanje da li je uopšte možemo popraviti. Ne treba izgubiti iz vida da je suprotstavljanje čitavoj međunarodnoj zajednici - a i suprotstavljanje demokratskim principima za koje se i mi zalažemo - loše jer ne nudi alternativu, a nudi samo izolaciju Srba koji ovde ostaju", kaže Ivanović.

Ivanović navodi i da je pismo patrijarha Pavla predsedniku i premijeru Srbije, u kome apeluje na njih da ne pozivaju Srbe da izađu na parlamentarne izbore na Kosovu, došlo u pogrešnom trenutku. "Opredeljivanje svetog Sinoda za jednu stranu, u svakom slučaju, ne ide u prilog onome kako sam ja zamišljao Srpsku pravoslavnu crkvu i Sveti sinod - kao nekoga ko miri, a ne svađa. Čini mi se da je momenat kada se Sveti sinod odlučio za takvu izjavu loš, jer u ovako napetoj situaciji, on može da izazove još tragičnije konsekvence. Uostalom, on ne nudi alternativu šta bi trebalo da radimo", kaže Ivanović.

Eventualna odluka Borisa Tadića da pozove Srbe da izađu na izbore, mogla bi da zakomplikuje odnos "kohabitacije" sa premijerom Vojislavom Koštunicom, koji ostaje pri stavu da izbore treba bojkotovati. Sa druge strane, lider radikala Tomislav Nikolić najavljuje akciju rušenja Vlade i premijera ukoliko pozovu na izlazak. "Pozivam predsednika Republike da poštuje ne samo stav Srpske radikalne stranke, nego i većine građana Srbije. Ukoliko u svom najavljenom obraćanju građanima pozove Srbe sa Kosova i Metohije da izađu na izbore, SRS će pokrenuti postupak za opoziv predsednika Republike", kaže Nikolić.

Treba reći i da će, za razliku od prethodnih izbora, na predstojećim izborima građani Kosova birati članove institucija koje će imati mandat četiri godine. To je saopštila Misija UN-a na Kosovu. Podsetimo, tu incijativu nedavno je pokrenuo premijer Kosova Bajram Redžepi koji je tada objasnio da je situacija na Kosovu "konfuzna".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.