U susret poslednjoj bečkoj rundi

Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret poslednjoj bečkoj rundi

Beograd, Priština, Vašington -- U Beču sutra počinju jednodnevni pregovori Beograda i Prištine o planu Martija Ahtisarija za konačni status Kosova.

Beograd i Priština razmotriće izmenjeni Ahtisarijev predlog, koji bi trebalo da bude i konačan, ali UNOSEK (Kancelarija Martija Ahtisarija) ostavlja mogućnost da i taj tekst bude promenjen.

Iz Predsedništva Srbije saopšteno je da će Boris Tadić sutra pozvati Ahtisarija da još jednom razmisli o svim štetnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledicama koje bi imala nezavisnost Kosova, kako u regionu, tako i u drugim delovima sveta.

Vojislav Koštunica će, kako je saopšteno iz Vlade, u Beču snažno reafirmisati stavove iz rezolucije koju je usvojila Skupština, a u kojoj su proklamovana načela suštinske autonomije za Kosovo.

U palati Hofburg u centru Beča u toku su poslednje pripreme pred sutrašnje pregovore Beograda i Prištine.

Kako iz Beča javlja novinarka B92 Jelena Aleksić, predviđeno je da u prva tri sata sastanka premijeri i predsednici Kosova i Srbije iznesu stavove o predlogu Martija Ahtisarija, a posle pauze za ručak treba da usledi diskusija.

Konferencija za novinare biće održana na kraju sastanka.

Drašković: Jedna Srbija, dva sistema

Vuk Drašković (FoNet)

Član beogradske delegacije Vuk Drašković kaže da će Srbija i dalje biti maksimalno kompromisna u onom što nudi, a za uzvrat će samo tražiti poštovanje državnih granica i punu zaštitu svog naroda i kulturnog i verskog nasleđa.

"Sve prigovore za ćorsokak u kom se nalazimo treba uputiti albanskoj strani i ja ću im i sutra u Beču postaviti pitanje. Ako je cilj njihove borbe bio da se oslobode vlasti Beograda i da sami vladaju, a da im Srbija sada kaže - izvolite, mi se s tim slažemo, zbog čega traže još i promenu naših državnih granica", pita Drašković.

"To znači da im nije cilj bio baš taj, da se oslobode vlasti Beograda, već imaju neke neprijateljske ciljeve prema Srbiji i da im je cilj ponižavanje i razbijanje Srbije", kaže Drašković.

Drašković se nada da će međunarodna zajednica prihvatiti argumente Beograda pri određivanju statusa Kosova. On je naglasio i da će Srbija odbaciti sve pozive međunarodne zajednice da prihvati nezavisnost Kosova.

"Kako nam se može savetovati da budemo konstruktivni prema razbijanju sopstvene države. Ne znam nijednu drugu državu na svetu koja bi mogla da bude konstruktivna prema svom razbijanju", kaže on.

"Zašto bi Srbija bila konstruktivna? Srbija je konstruktivna, ne prema svom razbijanju, nego u ponudi jednog rešenja koje neće poniziti ni Srbiju ni albansku većinu na Kosovu. Možemo ga zvati kako hoćemo, ja ga zovem jedna Srbija, dva sistema", kaže on.

Sejdiju: Spremni za obaveze nezavisne i suverene države

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je danas da je Priština spremna da pred međunarodnom zajednicom preuzme obaveze za nezavisnu i suverenu državu Kosovo.

"Rekli smo i ranije i sada kažemo da možemo da damo sve argumente za našu viziju o nezavisnosti Kosova i da je značajno da pred međunarodnom zajednicom, pred Konatakt grupom, predstavimo sve sto smo do sada radili, da to neposredno obrazložimo", rekao je Sejdiju na prištinskom aerodromu pred odlazak u Beč.

On je rekao da će kosovski tim na sutrašnjem sastanku, takođe, predstaviti viziju Kosova kao moderne demokratske države koja će doprineti regionalnoj stabilnosti i imati dobrosusedske odnose sa svim

zemljama regiona.

Sejdiju je rekao da očekuje da Ahtisari tokom marta dokument sa preporukama dostavi Savetu bezbednosti UN, a da će tokom aprila u vezi sa tim predlogom uslediti brojne aktivnosti u sedištu UN, u Njujorku.

Drugi članovi pregovarackog tima Prištine izrazili su uverenje da Kosovo od sutra ulazi u finalnu fazu sticanja nezavisnosti.

Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da ne očekuje promene u Ahtisarijevom predlogu.

"Verujemo da nema vremena niti prostora za promenu suštine predloga. Ono što je najvažnije jeste da predlog što pre ode u Savet bezbednosti i očekujemo da će se to desiti najkasnije do početka aprila", rekao je Čeku.

On je izrazio nadu da će Ahtisari u dokumentu koji će dostaviti Savetu bezbednosti UN predložiti nezavisnost Kosova.

Član pregovaračkog tima Kosova Hašim Tači rekao je da se sutrašnjim sastankom zaokružuje proces pregovora o statusu Kosova i izrazio uverenje da će iz tih razgovora proisteći preporuka Savetu bezbednosti UN za nezavisnu i suverenu državu Kosovo.

"Rusija nikada nije obećala veto"

Posle sutrašnjih razgovora o statusu Kosova odlučivaće se u Savetu bezbednosti.

Rusija do sada nikada nije najavila mogućnost da će u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uložiti veto zbog Kosova, kaže Vuk Drašković.

"U ovom trenutku, pozicije Rusije i Srbije o Kosovu su na istim tračnicama. Ali, mislim da se ne smeju izvlačiti suviše kockarski zaključci i, u borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije, ići samo na kartu očekivanja da će Rusija uložiti veto", rekao je Drašković.

Šef diplomatije podsetio je da je Moskva jasno poručila da neće podržati predloženo rešenje za Kosovo, ako ono bude protivno interesima Rusije i ako se o njemu nisu dogovorile obe strane, ali da se "dalje od toga nije išlo".

"Jedno je ako se kaže: 'Nećemo podržati rešenje', a drugo ako se kaže: 'Mi ćemo mu se suprotstaviti'", rekao je Drašković.

Da se Srbija i dalje nada vetu Rusije, pokazali su predstavnici Srpskog nacionalnog veća, koji su ruskom ambasadoru predali pismo za predsednika Vladimira Putina. Milan Ivanović objasnio je da je u tom pismu predstavljena situacija na Kosovu.

"Putinu smo izrazili zahvalnost za njihove dosledne i objektivne stavove i za veto, za koji smatramo da će uslediti u slučaju potrebe i pokušaja nametanja stavova nekih velikih sila, odnosno albanskih stavova", kaže on.

Na pitanje šta je na to rekao ambasador, Ivanović je izjavio da, prema njegovom ubeđenju, ambasador nije doslovce tako govorio o vetu, ali da je jasno rekao da je sve ono što je neprihvatljivo za srpsku stranu neprihvatljivo i za Rusiju.

Vašingtonski Institut za mir upozorio je da bi odlaganje donošenja odluke o statusu moglo da izazove sukob na Kosovu jer je, kako ocenjuju, strpljenje albanske većine na izmaku.

Taj institut ocenjuje da bi i neizvesnost mogla da izazove nasilje ako pitanje statusa ne bude jasno definisano u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.