U sredu, uz himnu i gardu, završetak prolećnog zasedanja

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu, uz himnu i gardu, završetak prolećnog zasedanja

Izjašnjavanjem poslanika o 12 zakonskih predloga koji su na dnevnom redu četvrte sednice prolećnog zasedanja parlamenta, uz intoniranje himne i svečanu gardu na ulazu u Dom Narodne skupštine, u sredu, 26. maja, biće završeno prolećno zasedanje najvišeg zakonodavnog tela u državi.

Predsednica Skupštine Slavica Djukić - Dejanović izjavila je da će se poslanici o tim zakonskim predlozima najverovatnije izjašnjavati u sredu, i da će to ujedno biti i poslednji radni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dan u okviru prolećnog zasedanja.

"Planiram da u sredu, 26. maja, završimo sednicu i ako ona bude išla uobičajenim tokom da taj dan odredim i kao dan za glasanje. Najverovatnije će tako i biti, pošto je ostalo da razmotrimo nekoliko kadrovskih odluka", rekla je Djukić - Dejanović.

Skupština Srbije se, kako propisuje Ustav, sastaje u dva redovna zasedanja godišnje - prvo počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i ona ne mogu trajati duže od 90 dana.

Djukić - Dejanović je navela da joj za sada niko nije uputio zahtev za održavanjem vanredne sednice, dodajući da će je zakazati ukoliko ili 84 poslanika ili Vlada Srbije predlože bilo kakav dnevni red koji je u skladu sa Poslovnikom o radu parlamenta.

Predsednica srpskog parlamenta je ponovila da će javnost u radu parlamenta, ukoliko se sednice u periodu vanrednog zasedanja budu poklopile sa prenosima utakmica svetskog fudbalskog prvenstva, biti obezbedjena i da to prvenstvo neće uticati na rad najvišeg zakonodavnog tela u zemlji.

Shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, koji je usvojen krajem februara, na početku sednice u sredu, koja će biti poslednja u okviru redovnog prolećnog zasedanja, biće intonirana himna "Bože pravde", a na ulazu u Dom Narodne skupštine rasporedjena svečana garda.

Zakon o Narodnoj skupštini predvidja da se himna Srbije izvodi na početku prve sednice, na početku i završetku redovnog zasedanja, kao i prilikom polaganja zakletve predsednika Republike i Vlade Srbije, a da se u tim prilikama ispred glavnog ulaza u Dom Narodne skupštine rasporedjuje i počasna jedinica Vojske Srbije.

Na dnevnom redu četvrte sednice prolećnog zasedanja, koja je počela 5. maja, je 12 predloga zakona, medju kojima su o sprečavanju zlostavljanja na radu, o volontiranju, izmene zakona o odlikovanjima, o Državnoj revizorskoj instituciji, o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i sedam zakonskih predloga koji se odnose na ratifikacije medjunarodnih sporazuma u oblasti finansija, saobraćaja, infrastrukture...

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.