Izvor: Blic, 26.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slučaju Kovačević počinjeno više krivičnih dela

Predsednica Političkog saveta LDP i poslanik u republičkom parlamentu Vesna Pešić izjavila je danas da su službenici u Konzularnom predstavništvu Srbije u Njujorku znali da krše pravila i da je u slučaju Miladina Kovačevića počinjeno nekoliko krivičnih dela.



Pešić je objasnila da je država potpisom garantovala da Kovačević, kojem je potom dat falsifikovani pasoš, neće pobeći iz Amerike i da je nemoguće da je vicekonzul Igor Milošević to mogao sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da mu omogući.

Pešićeva, koja je bila ambasador u Meksiku, smatra da tu aferu treba posmatrati u kontekstu "rata" protiv SAD i EU, koji je 2008. povodom proglašenja kosovske nezavisnosti povela vlada Vojislava Koštunice.

Ona je ukazala i da je Srbija, zbog paljenja američke ambasade posle mitinga u Beogradu, morala da plati pola miliona dolara odštete.

"Postojala je želja da se svetimo Amerikancima zbog Kosova i ja mislim da je jedan deo države organizovao to bekstvo (Kovačevića) i naredio ovoj dvojici da to urade", kaže Pešićeva i prema njenim rečima, država i vlada ih i danas štite.

Milladinu Kovačević je u Americi optužen da je naneo teške telesne povrede svom kolegi Brajanu Štajnhaueru.

Upitana o odnosu aktuelne vlade prema tom slučaju, Pešićeva je rekla da je problem i "što mi ne znamo šta je ta politika" i dodala da ta "slabost potiče od Demokratske stranke".

Ona smatra da "ne mogu da se postavljaju za ministre oni koji nisu politički ljudi", zamerajući nedostatak političkog iskustva, a ne stručnih lvalifikacija, ministrima finansija, pravde i spoljnih poslova.

"Ministarsko mesto je eksluzivno političko mesto. Kome odgovara Diana Dragutinović, kome odgovara Snežana Malović", upitala je Pešićeva i navela da je reč o "ljudima koji nemaju nikakvo iskustvo" i da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić "nije nikakav političar i zato pravi najveću štetu".

Pešićeva je navela da je i Malovićeva upetljana u veliku aferu, da je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, takođe, "do guše upetljan u (aferu) Miladina Kovačevića".

Ona je istakla da stranka mora da da "svoje najjače" ljude da budu ministri.

"Ako si ti pobedio na izborima, tvoj ministar je politička ličnost, ti si pobedio i ti po tom kriterijumu stavljaš ministra. Ovde postoji jedna zabuna da ministri treba da budu nekakvi stručnjaci. Ne, ti možeš da budeš odličan profesor ekonomije, ali ako si ministar, ti moraš da budeš i političar", zaključila je Pešićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.