U sferi novinarskih predviđanja: Smena Ponoša kao rasplet?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sferi novinarskih predviđanja: Smena Ponoša kao rasplet?

BEOGRAD - Epilog sukoba ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša najverovatnije će biti smena Ponoša, nagađa se u nekim medijima.

Prema navodima "Blica", otvaranje tog sukoba je razjarilo je predsednika Srbije Borisa Tadića i, prema tvrdnji neimenovanog izvora tog lista, epilog će biti smenjivanje načelnika Generalštaba.

Ko snuje a ko odlučuje?

U pojedinim krugovima DS uveliko se pominju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imena generala Dragana Kolundžije i Pere Radojičića kao mogućih Ponoševih naslednika, piše Blic.

Smena Ponoša predložena je na jučerašnjoj četvoročasovnoj sednici Vlade Srbije, ali je, navodno, Šutanovac rekao da u nadležnosti Vlade nije smenjivanje, niti postavljanje načelnika Generalštaba i da se o tome ne može ni glasati, ni odlučivati na tom nivou.

Ministar odbrane je, kako se dalje navodi, na toj sednici dobio apsolutnu, jedinstvenu podršku Vlade Srbije.

On je članovima vlade rekao da je tačno da je reč o sukobu dve koncepcije, ali da je problem u poimanju civilnog društva i civilne kontrole nad Vojskom Srbije, kao i da je lažno predstavljeno da postoji jedinstvo generala po pitanju nezadovoljstva u radu Ministarstva odbrane.

Ne da general da ga konrolišu civili?

Šutanovac je, govoreći o poslednjim zbivanjima na relaciji sa Ponošem, rekao "da će oštro reagovati", piše "Blic".

List navodi reči svog "upućenog izvora" da većina ministara smatra da je razlog nesporazuma Šutanovac - Ponoš činjenica da Vojsci "smeta da Ministarstvo kontroliše vojne službe, što je inače praksa u svetu".

Prethodno se spekulisalo da predsednik Srbije koristi nezadovoljstvo generala Ponoša odnosom vladajuće elite prema vojsci, pokušavajući, kako se navodi, da marginalizuje uticaj Šutanovca, ne samo kao ministra odbrane, već navodno i kao svog najjačeg stranačkog oponenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.