Izvor: B92, 15.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U razgovore samo kao ravnopravni"

Priština -- Predstavnik predsednika Kosova Džavit Bećiri je izjavio da Kosovo prihvata razgovore o tehničkim pitanjima sa Srbijom, samo u svojstvu ravnopravne strane.

"Za svaku temu koja se odnosi na Kosovo, ekskluzivnu odgovornost imaju samo institucije Republike Kosovo", rekao je Bećiri, prenose elektronski mediji u Prištini. Prema njegovim rečima, Kosovo sada ima svoje državne strukture i samo one mogu da odluče o formatu razgovora u kojima će eventualno Priština >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestvovati.

Priština je ranije izrazila rezervu prema mogućnosti da UNMIK i njegov šef Lamberto Zanijer posreduju u razgovorima Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima.

Spremnost da se uključi u olakšavanje dijaloga potom je izrazio i predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt, rekavši da je komunikacija država regiona jedna od vrednosti koje im otvara perspektivu prijema u EU.

Bećiri je rekao da da Kosovo i Srbija imaju o čemu da razgovaraju, ali taj dijalog ne može da započne bez pristanka Prištine.

"Institucije Republike Kosovo su spremne da razgovaraju sa svim zemljama u smislu produbljivanja diplomatskih i ekonomskih odnosa i saradnji država. I sa Srbijom se može razgovarati o pitanjima ekonomske saradnje, liberalizaciji kretanja ljudi i robe, ali ni o jednoj drugoj temi", kazao je Bećiri.

Dijalog Prištine i Beograda je predviđen u planu od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Muna i odgovornost za to je data šefu UNMIK-a.

Priština i Beograd su prošle godine indirektno razgovarali uz posredovanje šef UNMIK-a Lamberta Zanijera i izaslanika generalnog sekretara UN Andreja Ladejla.

Taj dijalog je rezultirao sporazumom od šest tačaka UN i Beograda koji Priština nije prihvatila.

Od tada predstavnici Kosova odbijaju nastavak razgovora ako se prethodno ne konstatuje da je Kosovo ravnopravna strana u razgovorima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.